Прочитај ми чланак

Промоција Magnum crimenа је културни догађај године!

0

magnum-crimen-kolarac

Свечана сала Коларчевог универзитета је била мала да прими све заинтересоване за свечану академију поводом изласка из штампе првог целовитог, нецензурисаног издања чувене књиге академика Виктора Новака, Magnum crimen.

Издавачка кућа Catena mundi исправила је неправду која је овом Хрвату југословенског опредељења учињена још 1948. године, када су интервенцијом врха КП СР Хрватске изостављена два врло значајна поглавља. После скоро седамдесет година, појавило се издање које следи вољу аутора, чини се, у последњи час. Стога не чуди што је у среду, 14. октобра у 19.30 часова Свечана сала Коларчевог универзитета била препуна.

Преко хиљаду људи окупило на промоцији једне књиге, што је редак догађај не само у Србији, него и шире. Редови и редови публике пажљиво су слушали говоре врсних српских интелектуалаца: академика Василија Крестића, проф. др. Мире Радојевић, проф. др Мила Ломпара, др Милана Кољанина и Ратка Дмитровића, а публици се обратио и Бранимир Нешић, директор издавачке куће Catena mundi.

На крају програма добротворима из Србије, српских земаља и расејања уручене су захвалнице и почасни примерци Magnum crimen-a, јер су у питању људи без којих овај изузетни издавачки пројекат не би био могућ. Публика је свечаним аплаузом поздравила Драгана Давидовића из Јоханесбурга, др Мири Јовановић, Јасмини Вујић, породици Митић, Милици и Божидару, и Синиши Видовићу из Бање Луке.

STE_5916

Сугестивна режија ђакона Ненада Илића, која је комбиновала кратке видео филмове о појединим деловима књиге са читањем имена усташког терора у потпуном мраку, садржај ове обимне књиге је додатно приближила заинтересованој публици. У паузама између филмова, Вјера Мујовић је водила програм најављујући познате говорнике.

_DSC8320

У публици су, да посведоче значај ове књиге, били викарни епископ топлички г. Арсеније, академик Коста Чавошки, академик Драгољуб Живојиновић, Санда Рашковић Ивић, Оливера Милетовић, Аца Селтик, Дејан Мировић, Вељко Ђурић Мишина, Зорица Кубуровић, Драган Хамовић, Марко Кешељ, Ђорђе Ј. Јанић, Маринко М. Вучинић и многи други…