Прочитај ми чланак

Преминуо редитељ Горан Паскаљевић

0

Један од најзначајнијих српских редитеља Горан Паскаљевић преминуо је у 74. години, у Паризу.

Горан Паскаљевић је рођен је 1947. у Београду, студирао је на чувеној прашкој филмској школи ФАМУ. Снимио је 30 документарних и 18 играних филмова, који су приказани и награђивани на најпрестижнијим међународним филмским фестивалима (Кан, Берлин, Венеција, Торонто, Сан Себастијан, Ваљадолид…). Музеј модерне уметности у Њујорку МоМА 2008. и Британски филмски институт у Лондон 2010. приредитили су пуну ретроспективу његових играних филмова, заједно са објављивањем монографије на енглеском језику о његовом раду.


Foto:YouTube
Autoportret: Goran Paskaljević

 

Након свог првог играног филма “Чувар плаже у зимском периоду” (1976) снимиоје више од 30 документарних и играних остварења широм света. Редитељ је култних остварења “Посебан третман”, “Варљиво лето ’68”, “Буре барута”… На овогодишњем Фесту је приказан његов последњи филм “Упркос магли”.

Паскаљевић је у ранијем интервјуу за Нова.рс поводом планова за снимање новог филма рекао да се “враћа у Србију са великом радошћу, али и са зебњом некога ко осећа да све мање припада овом времену и у супротности је са данашњим преовлађујућим кинематографским естетским мерилима код нас”.

Паскаљевић је требало вечерас у Лесковцу да прими награду “Живојин Жика Павловић” Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије (ЛИФФЕ) за афирмацију регионалне филмске уметности у свету. Због обавеза у Паризу планирао је да путем видео снимка захвали на признању.

У последњем интервјуу за портал Нова.рс говорио је о Јиржију Менцлу, рестаурацији филма “Буре барута” и поновној дистрибуцији у Француској и плановима да на пролеће крене са снимањем новог филма “Мачји крик”.

Један од првих интервјуа објављених на порталу Нова.рс био је управо са Гораном Паскаљевићем поводом премијере његовог филма “Упркос магли” на Фесту.

Часопис “Вариетy” сврстао га је 2001. у пет најбољих режисера године (поред Ласла Халстрома, Нила Џордана, Стивена Содерберга и Едварда Јанга).

Филмографија Горана Паскаљевића:

2019. Упркос магли / Ноностанте ла неббиа / Деспите тхе Фог

2016. Земља богова / Дев Бхооми / Ланд оф Тхе Годс

2012. Кад сване дан / Wхен Даy Бреакс

2009. Медени месец / Хонеyмоонс

2006. Оптимисти / Тхе Оптимистс

2004. Сан зимске ноћи / Мидwинтер Нигхт’с Дреам

2001. Како је Хари постао дрво / Хоw Харрy Бецаме а Трее

1998. Буре барута / Цабарет Балкан

1995. Туђа Америка / Сомеоне Елсе’с Америца

1992. Танго аргентино

1989. Време чуда / Тиме оф Мирацлес

1987. Анђео цувар / Гуардиан Ангел

1984. Варљиво лето ’68 / Тхе Елусиве Суммер оф ’68

1982. Сутон / Тwилигхт Тиме

1980. Посебан третман / Специал Тхерапy

1979. Земаљски дани теку / Тхе Даyс он Еартх Аре Флоwинг

1977. Пас који је волео возове / Тхе Дог Тхат Ликед Траинс

1976. Чувар плаже у зимском периоду / Беацх Гуард ин Wинтер