Прочитај ми чланак

Преминуо Мустафа Надаревић

0

Мусатафа Надаревић, познати глумац, преминуо је након дуге борбе са тешком болешћу у 77. години.

Вест о његовој смрти потврдио је глумац Моамер Касумовић за портал Радиосарајево.ба.


Како наводи поменути медиј, њему је био дијагностификован карцином плућа, те је недавно отпуштен из болнице и био је у кући у Загребу, а како су писали медији, није излазио из куће због епидемиолошке ситуације.

Мустафа Надаревић био је хрватски и босанскохерцеговачки позоришни и филмски глумац и режисер. Најпознатији по улози Изета Фазлиновића, у серији Луд збуњен нормалан, где је тумачио главну мушку улогу.

Надаревић је дипломирао глуму на загребачкој Академији за казалишну уметност, а позоришну каријеру започео као члан Загребачког казалишта младих. Постао је стални члан ансамбла Хрватског народног казалишта у Загребу 1969. године.

Као редитељ дебитовао је 1992. године представом “Лет изнад кукавичјег гнезда“, а од тада до данас је поставио више представа, између осталих „Балканског шпијуна“ Душана Ковачевића и „Забуне“ Алана Ајбоурна у Сатиричном казалишту Керемпух и „Хасанагиницу“ Милана Огризовића у ХНК и Народном позоришту у Сарајеву.

Филмску каријеру започиње споредним улогама почетком осамдесетих година 20. века, да би се затим наметнуо као избор за главне улоге.

Пажњу јавности је скренуо 1985. године улогом Зијаха у Филму Отац на службеном путу Емира Кустурице, улогом Михајла у филму Већ виђено Горана Марковића из 1987. године, улогом Леона Глембаја у филму Глембајеви Антуна Врдољака из 1988. године за коју је добио Златну арену фестивала у Пули за најбољег глумца и у популарној серији Луд, збуњен, нормалан у режији Елмира Јукића, где тумачи лик Изета Фазлиновића.