Прочитај ми чланак

Преминуо композитор Војкан Борисављевић

0

Композитор и диригент Војкан Борисављевић, чија каријера је трајала више од пет деценија, преминуо је данас у Београду у 74. години, потврђено је порталу Нова.рс у Удружењу композитора Србије.

Војкан Борисављевић је рођен 5. маја 1947. године у Зрењанину, а од 1948. године живео је у Београду. По завршеној гимназији је студирао на Филозофском факултету у Београду. Музичко образовање је стекао у београдским школама “Др Војислав Вучковић” и “Станковић”, као и на приватним студијама у Паризу, а уметничку каријеру започео је 1965. године.

Цео радни век провео је као слободан уметник у оквиру Удружења композитора Србије са статусом истакнутог уметника. Компоновао је музику за позориште, филм и телевизију, популарне и дечје песме, инструменталне композиције и аранжмане, што чини неколико стотина дела различитих жанрова.

За живота је написао више од 500 песама за српске певаче, од Леа Мартина до Здравка Чолића. Познат је по хитовима, као што су “Одисеја”, “Љубав је само реч” и “А сад адио” и музици за серије “Сиви дом” или “Врућ ветар”.

На Великој сцени Народног позоришта у Београду, 22. марта 2018. године одржао је ауторски концерт, назван “Моја одисеја”, а том приликом уручена му је награда “Дарко Краљић”.

Биографску књигу “Моја одисеја” објавио је 2018. године.