Прочитај ми чланак

Премијера филма о „Ноћним вуковима“: Прича о моторима, слободи, Србији и Русији (Видео)

0

DSC_7582
Премијера документарног филма „Друго име за слободу“ ауторке Слађане Топаловић Несторовић одржана је у четвртак увече у Сава центру.

DSC_7220
На великом платну се први пут појавио најмасовнији мото клуб на свету „Ноћни вукови“, који су домаћој јавности постали познати приликом посете Владимира Путина у Београду. Главни јунаци су Александар Залдастанов Хирург, Горан Јовановић Фонза и Саша Савић Шваба.

(Србин.инфо, фото: Ненад Златановић, видео: Драган Манзаловић )

DSC_7307
Редитељка филма Слађана Топаловић Несторовић по струци је новинар. Прешла је 20.000 км на мотору снимајући филм на друмовима Европе и Азије. Циљ филма је жеља да покаже какав је утисак стекла о „Ноћним вуковима“ на основу двогодишњег, заједничког живота са члановима клуба. Након премијере поделила је утиске са нама:

Две године смо чекали на премијеру, публика је предивно реаговала, било је много смеха и суза, а то је заправо била и идеја, да се емоција коју сам ја осетила међу „Вуковима“ и како су они на мене деловали, пренесе на публику“.

На питање да ли ће можда скуп мотоциклиста који се одржава у Србији следеће године бити наставак филма, редитељка одговара:

Нешто смо о томе разговарали, овог тренутка то знају само Бог и Хирург, али свакако се радујемо том скупу, биће то велика журка “, рекла је Слађана.

Александар Залдастанов Хирург у филму је српској редитељки одао признање да је постала прави стручњак за „Ноћне вукове“. На питање какав треба да буде неко ко жели да постане члан „вукова“,  Залдастанов одговара:

Пре свега мора да буде друг, да има мотор, воли путовања, али и да зна да живи у колективу. Најтежа проба је проба времена“.

DSC_7185
Пред премијеру смо разговарали и са Гораном Јовановићем Фонзом, бившим председником клуба „Ноћних вукова“ Србије и једним од главних јунака у филму. Чланови клуба, његова браћа, описују га са четири речи: част, поштење, отаџбина и слава, а он каже да све ово што ради јесте продукт љубави:

Неко живи за три ствари, за новац, славу и љубав. Можеш да радиш за славу, да будеш познати певач, али кад неко сними бољу песму од тебе, падаш у заборав. Можеш да радиш за новац, зарадиш милионе, неко ти их украде и немаш ништа. Али, кад радиш нешто из љубави као ја, то је непрцењиво. Ти мени можеш да украдеш мотор, али не и љубав према моторима“ рекао је Фонза и додао да је филм сурова реалност јер су у њему људи који су изабрали да живе на ивици живота.

Фонза је лик у филму који је публику својим изјавама највише насмејао:

Ако немамо пара за хотел, спавамо под небом. У обичном хотелу највише можеш добити пет, а са мотором имаш хотел са милион звездица и то бесплатно“.

DSC_7134
Саша Савић Шваба, председник „Ноћних вукова Србије, каже да за њега мотор представља синоним слободе, адреналин који је незамењив:

На мотору се, на та два точка, могу стећи права пријатељства и братства. На путовањима може се видети ко је прави човек, е то је за мене симбол слободе коју представља управо мотор. Можеш да идеш где хоћеш, кад хоћеш и са ким хоћеш“.

Најдражи део филма му је онај када је после пада остао жив и здрав, као и сва дружења, шале, братство, све што је стечено на друмовима Европе, Азије и православних земаља.

Мени су најдража моја браћа па све остало“,додаје Шваба.

DSC_7148
„Ноћни вукови“ заживели су и у Македонији. Имали смо прилику да разговарамо са Лењином Јованоским, председником „Ноћних вукова“ одељења у Македонији и координатором свих одељења на Балкану, .

Дуго се дружимо са мотористима из Србије, упознали смо их на заједничком путовању у Москви. Наша пријатељства су постојана, нисмо ми само мотоциклисти, имамо свој пут, своју филозофију. Такође, радимо на патриотизму, православљу, трудимо се да помогнемо уједињењу словенских народа“, рекао је Јованоски.

DSC_7553
Редитељка се након премијере захвалила Министарству Културе Србије и „Ноћним вуковима“ на сарадњи и пријатељству, али и свима онима који нису желели да се овај филм сними, јер је управо због њих цела екипа и дала свој максимум.

DSC_7349
Одакле љубав према моторима?

Међу публиком се нашла и Душица Пливелић – Зверка, жена која мотор вози преко десет година:

Љубав према моторима је од рођења. Има доста жена са којима се дружим, пре свега из женског мото клуба NS ladies.

То је љубав која је дошла са генима, генетска предиспозиција, коју ја нисам пренео на своју генерацију, јер имам две ћерке које не воле мотор, али се ипак провозају с мном“, рекао је Драган Јовановић из Ариља који мотор вози од 1975. године.

Срђан Младеновић каже да није од малена возио мотор, да га је одувек желео и да му се та жеља остварила пре 5 година:

 „Не силазим више са њега, када седнем све заборавим“.

 

Дениса Дејановић