Прочитај ми чланак

Пре 137 година рођен Бора Станковић

0

(Танјуг)

Борисав Бора Станковић, један од најзначајнијих књижевника српског реализма, рођен је пре 137 година, 31. марта, у Врању.

bora-stankovic_ff
За дела овог чувеног књижевника карактеристичан је регионализам, окренутост прошлости, љубав према топлини патријахалног живота и одбојност према модерном друштву.

Све што је видео у старом Врању и што је слушао о његовом животу обогатило је његову стваралачку машту. Његово целокупно књижевно дело везано је за родни град.

Станковић је увео врањски дијалекат у књижевност, због чега је био стално критикован од стране многих савременика школованих на Западу, који су критиковали његов језик и стил писања.

Осим приказивања старинског начина живота, ропског положаја жене, класних и социјалних разлика, Станковић пише и о просјацима и менталним болесницима тражећи смисао трагедије која их је довела у такво стање.

Снага његовог критичког реализма огледа се у томе што патријахални морал није приказан као идеални начин живота.

Тај строги патријахални морал у сукобу је не само са материјалним интересима него и са оним што је најдубље у човеку, љубавним осећањима, човековим интимним животом.

Из тога произилазе сукоби пошто се не може превазићи разлика између припадања различитим сталежима богат-сиромашан.

Његова позната дела су и “Ташана и Јовча”, “Коштана”, “Газда Младен”, “Певци” и други.

Патријахални морал одређује класну и социјалну припадност сваког појединца. Станковићу отац Стојан умире 1881, а мајка две године касније, те о њему брине очева мајка Злата која је потицала из старе и угледне, али осиромашене, врањске породице која га је инспирисала својим причама о том граду.

У родном граду је завршио основну школу и седам разреда Гимназије, а матурирао је у Нишу док је економски одсек Правног факултета завршио у Београду.
Свој најпознатији роман “Нечиста крв” објавио је 1910. године и одмах је се проглашен за ремек дело српске књижевности.

Бора Станковић умро је у Београду 22. октобра 1927. године.