Прочитај ми чланак

ПОЗНАТИ АМЕРИ КОЈИ ВОЛЕ СРБЕ: Славио сам српску Нову годину и љубим се три пута!

0

dzoni-dep

Нису сви као Анђелина Џоли! Последњих година смо уз Русе постали омиљени негативци у америчкој кинематографији, али није мали број ондашњих звезда које нису подлегле снажној пропаганди.

Таква је и Џенифер Анистон, бивша супруга Бреда Пита, која, за разлику од Џолијеве, важи за великог пријатеља наше дијаспоре у САД. Анистонова, која је пореклом Гркиња, у неколико наврата је донирала Српску православну цркву у Њујорку. Једна од најплаћенијих светских глумица је често и гост у нашим храмовима по Америци, због чега је омиљена међу српским исељеницима.

Док су поједини наши глумци без проблема прихватили да глуме Србе убице у филму Анђелине Џоли, Каспер ван Дин, супруг Катарине Оксенберг и звезда филма „Свемирски војници“ (ремек-дела научне фантастике), изјавио је да никада не би прихватио улогу Србина негативца.

“Много волим Србију. Има она изрека која каже да си оданде одакле ти је жена. Пошто је Катарина српска принцеза, мора да сам ја Србин”, кроз осмех је испричао Каспер.

Брачне воде натерале су и славног глумца Кристијана Бејла, звезду последњег „Бетмена“, да заволи Србију. Кристијан је већ десет година у браку са Сандром Блажић, бившом манекенком из Чикага, чији су се родитељи у САД доселили из Југославије.

Роберт де Ниро, један од највећих холивудских глумаца свих времена, познати је србофил. Гостопримство које је шездесетих година прошлог века у околини Ниша доживео тада анонимни Де Ниро натерало је легенду седме уметности да се, како каже, заљуби у српски менталитет. Својој ћерки је дао име Дрина, али и жестоко навијао за Новака Ђоковића, из породичне ложе нашег тенисера, на Ју-Ес опену.

“Питају ме зашто волим Србе? Ко зна, можда имам неке претке из Србије, па због тога”, рекао је Де Ниро.

Пријатељство са Емиром Кустурицом учинило је и Џонија Депа пријатељем Срба.

“Славио сам српску Нову годину, али и навикао да се са Србима при поздрављању љубим три пута! Посебно ми се свиђа што држите до традиције и што имате много добрих и поносних људи. Наравно, шљивовицу обожавам”, није крио утиске Деп када је посетио Кустурицу на Мећавнику.

Филмска легенда Џереми Ајронс својевремено је у Београду купио у Етнографском музеју српску народну ношњу. На питање зашто воли нашу ношњу, а посебно опанке, у разговору за „Новости“ је објаснио:“Како да их не волим!? Не сећам се да сам икад обуо нешто удобније од те ваше обуће. Такође, свиђа ми се то што, за разлику од многих других народа, и даље имате довољно времена да међусобно разговарате, али и да једете добру храну”.

Мало је познато и да је холивудски великан Џејмс Вудс („Било једном у Америци“, „Вампири“…) 1999. године предводио демонстрације против бомбардовања Југославије и да је био жесток у осуди тадашње америчке званичне политике. Вудсова баба по мајчиној страни је пореклом из Србије.

Иако није део Холивуда, бразилски супермодел Адријана Лима широм света има статус холивудске диве. Једна од најлепших жена на планети је после венчања са Марком Јарићем добила и пасош Србије, а 7. јануара на свом „Твитер“ профилу честитала Божић свим Србима, написавши – Христос се роди.