Прочитај ми чланак

„Површан, бесраман, универзална незналица, ликове из подземља увео у мејнстрим“

0

Површна, универзална незналица. Стручњак за све па и за документарне филмове. Без срама ставља у контекст одговорности за насиље мој филм "Видимо се у читуљи" који је пре 30 година био крик да се зло заустави, а његова власт је ликове из подземља увела у маинстреам Србије, написао је редитељ Јанко Баљак на свом Твитер налогу уз исечак из гостовања председника Александра Вучића на РТС-у.

Вучић је гостујући на РТС-у упоредио ријалити програме који су критиковани због насиља и пропагирања лоших вредности и филм Јанка Баљка „Видимо се у читуљи“.

– Где је граница, филм „Видимо се у читуљи“ је сто пута гледанији од ријалитија, а све криминалац до криминалца – рекао је председник државе.

Подсетимо „Видимо се у читуљи“ је документарни филм из 1994. године базиран на књизи „Криминал који је изменио Србију“ Александра Кнежевића и Војислава Туфегџића.

Остварење је указивало на нагли пораст криминала у Србији током грађанског рата у Хрватској и Босни и Херцеговини. Филм садржи делове интервјуа који су вођени са криминалцима и полицијом 1990-их година, уз приказ фотографија на којима се виде вође и чланови криминалних банди.

Филм гледаоцима пружа директан увид у балканско подземље, јер сами криминалци причају о криминалу у Србији, оцењујући све његове стране. Последње сцене приказују сахране тројице интервјуисаних који су убијени током снимања филма, а Баљак је у једном од разговора за Нова.рс истакао да је већина његових филмова доживела судбину да заврше у библиотекама и да их истражују они који проучавају друштвене токове:

– Рецимо, филм „Видимо се у читуљи“ се изучава на многим универзитетима друштвених наука. Јер, из тог филма, из тих 35 минута можете више да научите о Србији деведесетих него када прочитате томове и томове књига.