Прочитај ми чланак

ПОСЛЕДЊЕ ДЕЛО СРПСКОГ ГЕНИЈА: Шта је сакрио Сава у слици „Берачице“

0

У невероватном снимку сазнаћете шта је он сакрио и уткао у слици да бисмо годинама касније успели то да дешифрујемо

На простору уз старо православно гробље у Сремској Митровици усташе су погубиле око 150 недужних мушкараца, жена и деце из Шида, међу којима је био и Сава Шумановић, четрдесетогодишњи сликар. Сви су бачени у заједничку гробницу. У моменту његовог хапшења на Шумановићевом „штафелају“ остала је управо завршена слика „Берачице“, данас изложена у Меморијалној галерији у Шиду.

Сава Шумановић

Годинама се мислило да су изгубљена, сада откривају још 17 писама Саве Шумановића
Ова слика крије невероватну тајну, крије можда и то да је Сава Шумановић знао да ће усташе доћи по њега. А које је скривене знакове оставио погледајте у видеу изнад.

ХАПШЕЊЕ И ПОГУБЈЕЊЕ – Сава је ухапшен 28. августа рано ујутро, замолио је да се спреми, окупао се, узео ствари, пољубио мајку и отишао.

Према сведочењима, усташе су брутално претукле затворенике, а онда им је такозвани покретни преки усташки суд изрекао смртне казне.

Стрељани су уз упаљене бакље крај спремних рака – пуцано им је у потиљак или су директно морали да легну у раку да би у њих пуцали. Потом су поливани кречом и затрпавани земљом.

У Музеју Срема у Сремској Митровици постоји документ који сведочи о Шумановићевом стрељању. Реч је о одговору на захтев Персиде Шумановић, уметникове мајке, да јој сина пусте из притвора.

Тек два месеца после, након што је Сава одавно стрељан, добила је одговор Независне Државе Хрватске (НДХ), односно Усташке надзорне службе, да је Саво Шумановић осуђен на смрт и стрељан. Одговор завршава усташким поздравом „За дом спремни“.

МАЈКА МУ И МРТВОМ РАЗМЕШТАЛА КРЕВЕТ – Према сведочењима, Персида Шумановић је тешко поднела убиство сина јединца и годинама је постављала на сто тањир за њега и увече му размештала кревет, не мирећи се са губитком.

Шумановић је пре свог погубљења у једном писму пријатељу 1934. године, предвидео 1942. као годину своје смрти.

На месту стравичних погубљења у Сремској Митровици 1960. подигнут је спомен-парк, а Шумановићева мајка је на десетогодишњицу убиства преостале радове поклонила Шиду ради отварања Меморијалне галерије.

Сава Шумановић рођен је 22. јануара 1896. године у Винковцима, где му је отац радио као шумарски инжењер. После 4 године породица се преселила у Шид.

800 УЉА НА ПЛАТНУ И ВИШЕ ОД 400 ЦРТЕЖА – Похађао је гимназију у Земуну, у којој и почиње да се занима за уметност. Иако је отац желео да му син буде адвокат, Сава уписује Вишу школу за уметност и обрт у Загребу, коју завршава са најбољим оценама 1918. године.

Почео је као импресиониста, затим потпао под утицај кубизма и најзад се задржао на колористичким схватањима париске школе, док други историчари уметности његово стваралаштво смештају у уметничка пространства од кубизма преко поетског реализма до умереног експресионизма.

Стваралачки опус великог сликара обухвата око 800 уља на платну и више од 400 цртежа, акварела, гвашева и пастела.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!