Прочитај ми чланак

ПОСЛЕ ТУРСКОГ БЕОГРАД ДОБИО и Српски културни центар!

0

nenad stankovic akademik krestic

Српски културни центар, чији је председник Добрица Ерић, отворен је у Скерлићевој улици бр. 12, надомак Храма Светог Саве.

Турски културни центар

У главном граду Србије, Београду је  од 18.05. почео са радом Турски културни центар „Јунус Емре“. То је прво у Србији и 39. представништво у свету Института које носи име познатог филозофа, учењака и песника Јунуса Емреа.   Турски културни центар се налази на адреси Скерлићева 4.

Домаћини свечаног програма били су чланови Српског удружења „Ћирилица” са својим генералним секретаром Миодрагом Ђошићем, пензионисаним пуковником авијације.

Просторије у којима ће се одржавати културни и образовни програми посвећени српској духовности обновљене су прилозима пријатеља и Удружења „Ћирилица”, а јучерашњи датум отварања симболично је изабран као дан сећања на погибију народног хероја мајора Милана Тепића.

О значају овог здања за српски народ говорили су Миодраг Миша Којић из „Ћирилице” и академик Василије Крестић из Друштва за подизање меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку.

У богатом програму међу учесницима представио се и гитариста Ненад Станковић нумером „Симонида”.

Ученице из Прибоја читале су литерарне саставе посвећене ћириличном писму, а посетиоци од којих су многи стигли са Космета и из Републике Српске могли су да погледају и изложбу икона чији је аутор Јаков Нешић из Прибоја.

Извор: ПОЛИТИКА