Прочитај ми чланак

Порука Кустурице политичком врху: Ако бисмо, не дај Боже, признали Косово…

0

Када бисмо не дај Боже, признали Косово и Метохију као независну државу, изгубили бисмо оно што је наше постојање, па и културу - рекао је Кустурица за наш портал.

Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“, који се по 13. пут, одржава од 13. до 18. јануара 2020. у Дрвенграду, најавио је наш прослављени режисер Емир Кустурица.


– Када сам био студент, живели смо у паничном страху да ли ће наш књижевни језик да опстане и да ли ће они који су тада већ најављивали његово ишчезњуће и који су правили телевизијске серије базиране на најјефтинијим заплетима, победити оне који верују да је филмски језик редитељев израз који се пре свега односи на време и простор. Почевши од оних највећих као што је Акира Куросава, па до Ингмара Бергмана, њих је делио стил. Сваки године смо ишли на велике фестивале да видимо како ћемо идуће године да правимо своју вежбу угледајући се на велике ауторе. Куросава је монтирао своје секвенце тако што их је правио између удара властитог срца. Ауторство је било оно најзначајније што се на филму дешава – истакао је Кустурица.

Хоће да нас уче да су јањичари били добри и да је Отоманска империја била добра према Србији.
Како је потом објаснио, управо због тога, акценат овог „Кустендорфа“ биће на ауторима.

– Ми живимо у друштву спектакла зараженом Холивудом, не само на филму. У тој раскоши и одсуства различитости, препознајемо да још увек постоје редитељи, који нису нажалост дуговечни. Тако се сведочи о нестанку аутора. Ауторство као појам је почело да ишчезава. Последице друштва спектакла су да је важан процес, а не оно како ми уистину живимо. У времену када капитализам доживљава свој врхунац, ми једноставно постајемо деца Холивуда. Мењају се и сами начини гледања филма, јер видимо да људи филмове гледају и на аеродрому, на таблету, на ајфону. Због тржишног ефекта редитељи губе своју функцију – нагласио је Кустурица, додавши да је данас најважније која звезда игра у филму, не и сам филм и аутор, што значи да „филм више није временски и просторно одређен откуцајима срца аутора“.

„Затровани смо Холивудом, Кустендорф је посвећен режисерима“
Он је истакао да је „Кустендорф“ био позорница на којој је на десетине младих успели да направи многе филмове, а да су многи од њих постали познати у свету.

На констатацију Кустурице да „уметник више нема функцију у друштву коју је имао, ако се не укључи у политичку странку“, питали смо славног редитеља: У каквом се то онда стању налазе културна и друштвена сцена у Србији?

– Културна сцена у Србији преживљава парадоксални сукоб, када узмемо у обзир Косово и Метохију, којима већина земаља на западу приступа игнорантски, а који ће имати суштински знак опстанка или пропадања. Питање је да ли је, у време у којем живимо, а које је започело с крајем прошлог века, Енди Ворхол културолошки џин, а Микеланђело обичан сарадник институција и политички некоректан тип. По овоме како се ствари сада одвијају, живимо у време у којем се филмови преснимавају да би историја изгледала другачије. У Шведској се предлаже закон да се историја рачуна од 1800. године. Све је то припрема терена да се прекроји историја или да се та контрола сећања врши тиме да се као што хоће код нас, у читанкама у шестом разреду учи да су јањичари били добри и да је Отоманска империја била добра према Србији. – рекао је Кустурица за Директно.рс.

Ми смо на раскрсници која ће утврдити да ли је Микеланђело био велики уметник, а Ворхол пролазна фаза

Ово је био увод у саму срж културолошког проблема у којем се Србија налази.

– Постоји општи услов за распад културолошког рецепта, међутим у Србији постоји још увек интелектуално наслеђе и нешто што у држави подупире појам културе. То не значи никако да је културна сцена Србије добра, или одлична, него значи да још увек функционише. У другим земљама култура има мањи уплив у животе грађана. Ми смо дакле на раскрсници која ће утврдити да ли је Микеланђело био велики уметник, а Ворхол пролазна фаза. Србија се труди да игра на обе стране. Србија је дете разведених родитеља, Истока и Запада. Она у том простору има индивидуалне напоре да њена култура опстане. Међу њима је и рад овог министарства, али и људи који се труде да културолошки код, не само митски, налази на Косову и Метохији. Када бисмо не дај Боже, признали Косово и Метохију као независну државу, изгубили бисмо оно што је наше постојање, па и културу – истакао је Кустурица.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!