Прочитај ми чланак

Певала је „На Ускрс сам се родила“, а због велике неправде НАПУСТИЛА музичку сцену

0

Певачица Василија Радојчић отпевала је чувену песму "На Ускрс сам се родила", али је због страшних неправда које је доживела одлучила да напусти музичку каријеру.

Била је вансеријски образована за то време. Завршила је гимназију,  дипломирала француски језик на Филолошком факултету у Београду, од 1958. била солисткиња Радио Београда, а од 1961. почела је да снима за ПГП-РТБ.

Дивним гласом је украсила чувене хитове попут „Димитријо, сине Митре“, „Мој Милане кад у војску пођеш“, „Мито, бекријо“, „Ајде, Јано, коло да играмо“, „Весели се кућни домаћине“, „За рођендан теби сине“, „Беше некад Мике и Коштана“, „Запевала сојка птица“, „Обраше се виногради“, „Је л’ ти жао што се растајемо“ и многе друге.

Њене песме се и данас певају у свакој кафани и прилици, али је у једном тренутку одлучила да се сасвим повуче са сцене сломљена јер је, како је навела, „нису ценили“.

– Повредиле су ме и колеге музичари, ни естрадну пензију нисам добила (?!) иако сам неколико пута подносила захтев. Када је пензија изгласана, требало је да је први добијемо Цуне и ја – испричала је Василија.

– Мене су заобишли иако важим за певачицу која има највише снимљених песама у фонотеци Радио Београда. Недавно сам за ПГП РТС снимила 60 антологијских песама, обећали су да ће ми објавити троструки албум, а онда су десетак мојих песама стрпали у некакав заједнички музички пројекат за који још не знам шта представља. Како да певам када ми се плаче? – рекла је она још 1980. године јер је тек тада добила звање естрадног уметника.

Њене песме славиле су прелепу Србију, српско Косово и Метохију, Бога и православље, праву љубав, традиционалну породицу, обичаје… Зато је и сметала свима који владају Србијом последњих деценија.

Добила је бројне музичке награде током дуге и плодоносне каријере без иједног скандала.

Василија је рођена је у Крагујевцу давне 1936. а преминула је после кратке и тешке болести 2011. године у 75. години, тужна и повређена од силних неправди, одбачена од (режимско-полтронске) естраде и државе. Кремирана је на Новом Гробљу у Београду.

Ипак, остала је и остаће упамћена у народу по незаборавном гласу и песмама, за разлику од данашњих порочних, нешколованих, неталентованих квази звезда које нам на силу намеће служба јер служе добро сваком режиму.