Прочитај ми чланак

ПЕТАР БОЖОВИЋ: Власт нам шаље нереалну слику о Косову

0

Матија Бећковић: „Понашају се као проститутка испод Плавог моста.” Кецмановић: „Давање легитимитета окупацији је погубно.”

Нисмо ми никакав политички покрет, нити имамо намеру да то постанемо. Само желимо да обавестимо јавност о стварном стању на Косову и Метохији. Власт нас држи у илузији о животу људи на КиМ, као и у Србији уопште.

Апел је давно требало да буде написан – каже за Данас глумац Петар Божовић, један од потписника Апела за одбрану Косова и Метохије, који је изазвао доста полемике у јавности. Божовић истиче да су се о питању КиМ изјашњавале „разне институције и тела“, највише политичке партије, а да грађане нико никада није питао шта мисле о Косову и како решити његово политичко, али и друштвено-социјално питање.

– Чак и ти који су се изјашњавали о Косову никад се нису договарали, већ дрвили, једни другима подметали ноге. Ситуација није тако јединствена, како нам они причају – истиче Божовић. Он је пре шест месеци био на КиМ, где је организовао хуманитарно вече.

– Дозволили су ми, после не знам колико година инсистирања, да одем у Косовску Митровицу, уприличим хуманитарно вече и новац проследим неком од сиромаха који живе доле. Било је то у једној малој сали, која прима око 200 људи, и ни она није била пуна. Са чуђењем сам питао људе како је могуће да није пуна сала. Рекли су ми: „Знате шта, то је организовала ова партија, а они из друге нису хтели да дођу.“ Био сам поражен – каже Божовић, додајући да је за све крива „накарадна политика“. Апел који је потписао доживљава као позив да се јавност освести о стварној ситуацији на Косову, а не нереалној слици коју нам власт шаље.

Потписници

Апел, који је покренуо Политички савет ДСС, потписало је досад 178 представника научног, јавног и културног живота. Између осталих митрополит Амфилохије, књижевник Димитрије Војнов, професорка Дивна Вуксановић, епископ шабачки Лаврентије, новинарка Љубинка Милинчић, бивши председник општине Звечан Драгиша Миловић.

– Млади о Косову не знају ништа, сем мајмунисања „Косово је Србија“, без реалне основе, без дубоког духовног и националног утемељења. То ми је била намера када сам потписао Апел. Да људи схвате како се доле заиста живи, а каква нам се слика сервира – указује Божовић. На питање како оцењује политику Владе према Косову, каже да је двострука, попут и оне коју води и у другим областима.

– То је политика из бајке „Царево ново одело“. Почев од приче са пензијама. Одузму вам 10 одсто, врате два, па вас убеђују да вам је пензија већа него икад. Много је таквих примера. Лицемерје око отварања Народног музеја и наводне бриге за културу. Шта су досад радили, где су били? Не занима их што је наш народ необразован и што је пола Србије полуписмено. Свака критика се карактерише као мржња према Вучићу и „великом напретку Србије“ – истиче Божовић, додајући да лицемерје актуелне власти највише осликава изјава председника о бољитку који може да се види кроз прозор. „То је за мене био утисак године. Та Вучићева реченица“, закључује наш саговорник.

Песник и академик Матија Бећковић, такође један од потписника Апела, каже за Данас да се у тексту тог документа наводе сви разлози због којих је одлучио да на њега стави потпис. Актуелну политику власти према Косову кроз метафору оцењује као попустљиву.

– Знате ону причу о проститутки испод Плавог моста која је држала два картона са ценама – на једном је писало 30, а на другом 20. Када су је питали „шта значи то 20“, рекла је, „па ко нема 30, може и 20“. Е тако и наша власт поступа са Косовом. Заклели смо се да га нећемо никада дати, а отварамо дијалог о томе – оцењује Бећковић.

Упитан зашто је потписао Апел, писац Владимир Кецмановић наводи за наш лист: „Зато што би давање легалитета и легитимитета окупацији било погубно, па се одржавање замрзнутог конфликта у тренутној ситуацији испоставља као најмање зло.“