Прочитај ми чланак

„Песничке ватре златиборске“ први пут у Културном центру

0

Традиционална културна манифестација „Песничке ватре златиборске“ одржана је први пут на позорници Културног центра на Златибору. Шести поетско – музички програм посвећен је Јохану Волфгангу Гетеу и Вуку Стефановићу Караџићу, а Повељу песничких ватри добио је Милован Витезовић.

Карактеристичан културни програм „Песничке ватре златиборске“ са различитим садржајима и тематским оквирима одржан је у новом Културном центру на Златибору. Овогодишње  су посвећене Јохану Волфгангу Гетеу поводом 270 година од његовог рођења, и ствараоцу из Србије са којим се сусретао Вуку Стефановићу Караџићу. Казивани су одломци дела великана евроспког неокласицизма и романтизма као што су „Јади младог Вертера“,“ Фауст“, „Чежња“, а Гете је познат и по преводу „Хасанагинице“ на немачки.


Сарадња Гетеа и Караџића дочарана је инсертима из награђиване серије Радио телевизије Србије „Вук Караџић“, сценаристе Милована Витезовића, добитника шесте Повеље песничких ватри. Песник, афористичар, драмски стваралац и садашњи председник Удружења књижевника Србије због болести није могао да присуствује свечаности, али се обратио видео поруком.

„Био вих посебно срећан да присуствујем вечерас овом догађају. Прилике су такве да не могу присуствовати и преостаје ми да Вам захвалим. Ја сам молио да се тражи још неко други да буде добитник овогодишњег признања. Ја сам 1963. одавде отишао у Београд. Како сам тамо стигао, отишао сам и у српску књижевност са једном поемом Витез луталица. Ужички крај је завичај песника. Не бих баш себе убрајао у ред песника, али писао сам нешто. Оно што је најзначајније и што волим у овом крају то су песме Славка Вукосављевића, Љубомира Симовића, Милосава Тешића, Радомира Андрића, Милице Здравковић, Владана Митровића, Миодрага Странисављевића и понајвише Љубивоја Ршумовића,“рекао је у поруци Витезовић. И ове године на Песничким ватрама учествовали су аутори са Међународних сусрета писаца. Домаћинску улогу имала је песникиња Мирјана Ранковић Луковић, а представили су се песници из Словачке, Азербејџана, и Румуније.

„Свиђају ми се Златибор и Србија као земља. Неколико наших издања која су преведена на српски су овде и одштампана и књиге ће бити представљенеу Удружењу књижевника. Врло смо задовољни овим местом, може се одмарати, размишљати, писати… Сарадња Азербејџана и Србије је веома развијена. У Бакуу су преведена и издана многа дела, како савремених писаца, тако и српских класика,“ каже Аждар Ол из Азербејџана, а Касијан Марија Спиридон из Румуније додаје: „Излазак из Београда и долазак на Златибор је био врло инспиративан. Програм је био изванредан и поезија је прави амбасадор наших народа и култура. Мисија поезије је овде врло развијена, песници су духови свог народа и то је набоља реклама и најбољи показатељ добрих односа и песници чине много више него политичари. Вук Караџић је херој свог народа, живео је  у тешко турско време, али је природно да се на Балкану зна шта се међу нама догађа и ко колико вреди.“

У програму под слоганом Гетеових стихова „Док живиш, буди жив“ учествовали су глумци Вјера Мујовић, Феђа Стојановић и Слободан Љубичић  и оперски солиста Александар Стаматовић, композитор Раде Радивојевић и пијаниста Љубодраг Беговић, као и хор Основне школе „Димитрије Туцовић“ из Чајетине под управом професора Марка Кутлешића. Културно вече на Златибору украсила је и традиционална ватра код Споменика на Шуматном брду чиме су најављене песнички сусрети наредне године.

http://www.zlatiborpress.rs

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!