Прочитај ми чланак

„Опкољени“ – Први српски филм о четницима: Премијера у среду у Београду! (ВИДЕО)

0

Позивамo вас на пројекцију за новинаре играног филма ''Опкољени'', у биоскопу Кинотеке, Косовска 11 А у Београду, у среду 6. септембра 2022, од 12часова.

То је уједно и прво јавно приказивање филма – премијера.

Продуцент филма су “Погледи“ из Крагујевца, а извршни продуцент “Делијус филм“ из Београда.

Више о филму можете видети на овом сајту:

https://filmnikolakalabic.com/?utm_source=pogledi.rs&utm_campaign=pogledi.rs&utm_medium=banner_970

Ту је и први трејлер, а други трејлер биће постављен сутра, субота, 2. април, на Јутјуб каналу “Погледи“, у 14 часова:

https://www.youtube.com/channel/UC4Xxj3asl6wm-ITXRbNB1yQ

Као што је познато, у социјалистичкој Југославији снимљено је око 600 партизанских филмова (од укупно око 1.000 филмова), али у свим тим филмовима грубо су мењани догађаји, или су приказивани ван контекста. На пример, у логору на Бањици, било је уписано 22.000 логораша, од којих 800 по основу комунизма (чланови партије и СКОЈ-а и симпатизери), што је 3,7% од укупног броја логорисаних. Већину од 22.000 логораша на Бањици чинили су Дражини четници и њихове присталице. Међутим, целокупна историографија, па и сви филмови, приказују као да су сви логораши на Бањици били комунисти.

Наш циљ био је да направимо први филм о том рату заснован на стварним догађајима. Основни тог догађаја у филму – опкољавање Калабића и одвођење дела његове породице у логор на Бањици – лако је проверљив у документима. Такође, не може се приговорити истрзање из контекста, јер су 1943. и 1944. биле још веће немачке операције против Калабићеве јединице (у филму је описан догађај из 1942).

Међутим, још када је филм најављен, пролећа прошле године, оптуживан је за фалсификовање историје, и то у БиХ (муслиманско-хрватска федерација) и Хрватске. Ево једног примера:

https://crodex.net/opkoljeni-objavljeni-prvi-kadrovi-filma-o-cetnicima-evo/

Исто се десило сада у Подгорици. Филм је 31. марта стављен на репертоар биоскопа у Подгорици за 14. април – план је да од 14. априла буде у биоскопима у Србији и Црној Гори – али је већ 1. марта скинут са репертоара, односно забрањен, због “реакције јавности“. Ово је била једна од првих реакција:

https://www.antenam.net/drustvo/239547-prvi-cetnicki-film-na-velika-vrata-stize-i-u-podgoricki-bioskop

Ово је била прва контрареакција:

https://srpska24.me/delta-bacila-montenegrine-u-delirijum-prepali-se-filma-opkoljeni-koji-cetnike-ne-prikazuje-kao-koljace-i-saradnike-okupatora/

И најзад, саопштење биоскопа да је филм скинут са репертоара.

https://www.cdm.me/drustvo/cineplexx-podgorica-film-opkoljeni-nece-biti-emitovan/

У вези приказивања у другим градовима у Црној Гори, као и о приказивању у биоскопима у Србији и Републици Српској, имаћемо више информација до 6. априла. После пројекције, одржаће се конференција за новинаре, у самом биоскопу.

Добро нам дошли!

Срдачно,

Милослав Самарџић,

аутор филма