Прочитај ми чланак

ОДЛАЗАК ЈОШ ЈЕДНЕ ЛЕГЕНДЕ: Преминуо је Предраг Ејдус

0

Познати српски глумац Предраг Ејдус преминуо је вечерас после дуже болести у 72. години, преносе београдски медији.

Познати српски глумац Предраг Ејдус преминуо је вечерас после дуже болести у 72. години.

Предраг Ејдус се родио се 24. јула 1947. године у Београду. Завршио је 14. београдску гимназију, а глуму дипломирао 1972. на Академији за позориште, филм, радио и телевизију. Од 1985. до 1989. године био је предсједник Удружења драмских уметника Србије, 1993. године се прикључује Југословенском драмском позоришту.

Од 2000. године је ванредни професор глуме на Академији уметности.

Одиграо је око 200 драмских улога и снимио више од 50 филмова, учествовао је у 50 телевизијских драма и 30 тв-серија, остварио преко 200 улога у радио-драмама снимљеним за Радио Београд.

Добитник је више награда и признања.

Предраг Ејдус је иза себе је оставо супругу Милицу и двоје деце.

Последњу изјаву за медије, Ејдус је дао за портал azra.ba, када је на питање новинара како се осећа, кратко одговорио:

„Онако сам. У питању је једна хематолошка болест“, рекао је он, те се „у маниру истинског господина, захвалио што се интересујемо за његово стање“.

Он је за Азру дао изјаву и у марту ове године приликом његовог гостовања с представом „Говорна мана“ у сарајевском Камерном театру 55. Тада је говорио о о гостовању, али и о начину на који се брине о свом здрављу.

„У једном периоду живота сам имао озбиљних здравствених проблема и био сам у коми. Тог периода се не сећам, али када сам након тога схватио да ћу 95 одсто остати парализован, а да ћу остати жив, говорио сам: ‘Па ништа. Предаваћу студентима, уосталом може да се глуми и у колицима’. Глума ме није напуштала ни онда када сам био очајан. Тада сам размишљао да је боље да сам умро него што сам остао парализован, али не због себе него због породице и терета који бих био мојим ближњима. Срећом, наука и одлични доктори су ме извукли и један сам од ретких који је успио да преживи ту болест“, рекао је тада Ејдус.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!