Прочитај ми чланак

ОДЈЕЦИ САЈМА КЊИГА: Читаоци, али и интелектуална елита Србије су препознали Catena mundi

0

Jugoslav catena mundiНа Сајму књига разговарамо са Југославом Кипријановићем, извршним директором и чланом редакције Catena mundi.

Какви су ваши утисци после седам сајамских дана. Да ли сте задовољни како су посетиоци Сајма реаговали на издања Catena mundi?

– Оно што би у принципу читаоци Србин.инфо требало да знају јесте да је практично сада дошло време валоризације минулог рада издаваштва Catena mundi. У последњих две године смо направили неколико значајних издавачких подухвата; а са изласком другог издања српске енциклопедије Catena mundu, наша кућа се попела у ранг најуспешнијих издавача у Србији.

Не говорим то без разлога, већ упоређујући са прошлом годином када се Catena mundi са тим именом први пут појавила на Сајму књига. Разлике су огромне; не само у интересовању посетиоца, већ и у пословним резултатима – кроз договорене послове и остварене продаје наших издања.

Не само највећи диструбутери већ и готово сви књижари који су се појавили на Сајму ступили су у контакт са нашом издавачком кућом желећи наша издања у својим понудама. Ми ћемо се трудити, у сарадњи са садашњим и будућим партнерима да се у сваком граду у Србији, Српској и Црној Гори појаве наша издања.

Проблем је једино што ни издавачка делатност у Србији није уређена до краја како треба, што постоје бројне непотребне препреке између писаца књига и самих читаоца, а то се одражава на доступност наших издања. Пошто су сви велики дистрибутери изразили жељу да имају наше наслове, ми се надамо да ће издања Catene mundi бити у већем броју градова него што је ситуација данас.

Кућа Catenu mundi је и на прави начин оставрила директне комуникације са људима, највише преко интернета. На тај начин смо дошли до читалачке публике која прати национално издаваштво, која је технолошки писмена и која је врло брзо препознала издања Catena mundi као нешто драгоцено и важно у овом тренутку.

Морам да кажем да са смрћу Предрага Драгића Кијука, оснивача енциклопедије Catena mundi, по којој је наша издавачка кућа добила име, ми смо изгубили много као људи. Међутим, сада две године после његове смрти, практично читав опус његовог рада је још увек под велом тајни – Catena mundi је једна од ствари којима се Кијук бавио – те у наредном периоду ћемо га приредити, а затим објавити широј јавности.

Мислим да смо у једном полету, и да је интелектуална елита, без обзира на то да ли се ради о академицима, професорима универзитета, спортистима или уметницима, препознала да се са Catenom mundi нешто усталасало у учмалој атмосфери културно-друштвених догађања.

То се показало и на Коларцу, на представљању наше енциклопедија. На њу су дошли др Владета Јеротић, проф др. Слободан Антонић, проф др Мило Ломпар, гл. уредника Вечерњих новости Ратко Дмитровић, познати рокер Аца Селтик, глумац Петар Божовић, песник Добрица Ерић, спортисти Дејан Томаћевић, Дејан Бодирога и други. На Сајму је на нашем штанду био и др Неле Карајлић, Санда Рашковић-Ивић и многи други.

catena mundi aca seltik ed

Да ли је нека државна институција или јавна установа купила енциклопедију Catena mundi?

– Завод за унапређивање васпитања и образовања је купио. Учествоваћемо на јавном конкурсу Библиотека града Београда где очекујемо да ће та институција схватити важност енциклопедије Catene mundi и те да ће се наша енциклопедија наћи у свим београдским библиотекама.

Драго нам је да постоји и велико интересовање у Републици Српској за енциклопедију. Имаћемо две велике промоције – на Палама и у Бањалуци – и постоји велико интересовање Министарства културе (Секретеријата за веру) Српске да откупе део тиража Catene mundi после којег би се енциклопедија нашла у библиотекама парохијаСПЦ у Српској.

Осим Catene mundi да ли на сајму постоје још неки наслови који су се издвојили по интересовању читаоца и њиховој продаји?

– Ми смо практично издали књиге патриотског блока за овај Сајам. Посебно по успеху код публике истичем едицију „Српско становниште”, које смо објавили у тврдом повезу пошто смо решили да наше књиге изгледају и квалитетније, не само по ономе шта у њима пише, већ и по томе како изгледају.

У оквиру овог издања објављено је друго допуњено издање „Повратку српском становништву”, од др Миле Ломпара; урадили смо нову књигу др Косте Чавошког која се назива „Велеиздаја”, где су обрађени врло важни документи о распаду српске државе и о томе како лажна европска политика делује; као и списи о Бриселском споразуму који показују како је актуелна власт издала државу Србију у НАТО престоници.

Такође, важна књига за нас, за коју постоји велико интересовање међу читаоцима, јесте књига уредника НСПМ и професора београдског универзитета др Слободана Антонића, „Моћ и сексуалност” у којој је дата свеобухватна социолошка анализа геј покрета и геј идеологије.

Следеће наше издање, које је било тражено на Сајму јесте књига „Последице ЕУ интеграција” проф. др. Дејана Мировића, којије и раније писао на ову тему, а сада је допунио своје научно истраживање са фантастичним доказима шта ће се дешава, и шта ће се десити, пре свега са економијом Србије, уколико српска држава настави путем учлањења у ЕУ.

Врло важна је за нас и књига асистента магистра Зорана Чворовића „Право и православље” у којој је анализирана христинизација и репаганизација савременог западног права; односно у којој аутор указује да је заустављена христанизација Римског права у европским друштвима. Такође, у књизи је јасно показано како се кроз репаганизацију међународног права државе попут Србије доводе у неоколонијални положај, где оне мало помало губе свој суверенитет и слободу.

И на крају хтеби да истакнем још један наслов који има одличан одзив међу читаоцима, а то је „Немачка геополитика и Балкан”, др. Душана Пророковића, једног сјајног младог геополитичара и Председника политичког савета ДСС. Ова књига је практичан приручник за разумевање српско-немачких односа где он прави одличну анализу четири могућа сценарија у односу ЕУ према Балкану, где наравно Немачка има најважнију улогу.

Хтео бих да напоменем да је Catena mundi на Сајму књига изашла са едицијом „Прећутано слово„ и „Путовођ”.

catena mundi citaoc

Колико је издања Catena mundi ове године издала?

– Од прошлог Сајма књига до данас наша издавачка кућа, заједно са српском енциклопедијом „Catena mundi”, која је капитално издање и које се издаје само једном у више година, издала 23 нова наслова. Ово нас сврстава у ред озбиљних кућа, јер је мало издавача у Србији, којима је успело да представе толико премијерних издања, а да нису у питању преводи или реиздања.

Да ли осим српске енциклопедије „Catenе mundi” ваша кућа ради на издавању још неког капиталног наслова?

– Енциклопедија „Catena mundi 2” је нешто што је Предраг Драгић Кијук приредио. Зато је у плану да се направи редакцијски одбор за издање „Catena mundi 3” у којој би се покрио период од 1992 до данас где ћемо наставити у духу и са параметрима које је Кијук оставио за припремање наредна издања „Catena mundi”.

Намера нам је и да објавимо остале Кијукове књиге, бар један наслов до следећег Сајма књига

Постоји могућност да се уради сабрана дела проф. др. Жарка Видојевића, једног од наших највећих мислиоца и социолога, који иако има 94 година, је још активан и тренутно ради на новиј књизи „Српски завет”.

Такође нам је у плану да објавимо нову књигу Зорице Кубуровић и Добрице Ерића.

И на крају, ваш утисак да ли се исплати бити српски издавач данас у Србији?

– Мислим да наша крилатица „Мисли храбро, осети слободу” долази до изражаја јер све већи број људи чита наше књиге јер се уз наша издања осећају храбрије и слободније. Највећи проблем наше данашњице је то што су људи у великом нереалном страху као последица сопаствене аутоцензуре. Читајући наше књиге су на добром путу да себе ослободе од тог страха, а и то мисија наше издавачке куће Catena mundi. Пошто се Catena mundi шири и развија у том правцу, мишљења сам да се само на тај начин исплати бити књижевни издавач у Србији.

catena mundi bosko3
БОШКО ОБРАДОВИЋ ОСНИВАЧ CATENA MUNDI О САЈМУ КЊИГА:

Добра вест је да смо ушли у ову централну сајамску халу бр.1, где годинама нисмо могли уопште да уђемо, где нам је улаз практично политичком одлуком био забрањен. Наша издавачка кућа је сада пробила те баријере, квалитетом и бројем својих наслова, а пре свега другим издањем српске енциклопедије Catena mundi.

Да је то тако говори чињеница да је на Сајму буквално разграбљен и последњи примерак Catena mundi и да је почела преплата за ново издање која иде сјајно. Интересовање је било велико већ у претплати пре Сајма, где се практично скоро 1.000 људи претплатило за ново издање наше српске енциклопедије. Позив за претплату за ново издање Catena mundi траје све до Никољдана, практично до краја децембра. Ако Бог да, до Сретења имаћемо то треће издање у још једном значајном тиражу, са ценом која је била и овде на Сајму – 8.800 динара у 4 месечне рате.

Позвао бих посебно и оне који би хтели да се њихово име нађе у трећем издању међу претплатницима, добротворима и покровитељима, да искористе ту прилику и да својим именом уђу у енциклопедију до Никољдана. На тај начин наша издавачка кућа обнавља и лепу традицију српског књижарства, по којој су заправо најзначајнија дела српске книжевности излазила кроз претплату, односно уз подршку читаоца који су путем претплате постајали мецене, односно задужбинари и промотери тих књига.

Мислим да за сваког од нас Срба значи да учествује у кључним и капиталним издавачким подухватима, као што је српска енциклопедија „Catena mundi”, па да му се име нађе на страницама такве књиге, уписано као име српског добротвора и покровитеља, закључује Бошко Обрадовић.

(Србин.инфо – Дејан Петар Златановић, Алексеј Димитријевић, фото: Ненад Златановић)