Прочитај ми чланак

Објављен роман писан 35 година, о страдању Срба и Јермена!

0

Vartanantz

Један од најактивнијих посленика на српској исељеничкој културној сцени у Канади, Радомир Батуран из Торонта, објавио је роман „Кустос Мезезија“ писан пуних 35 година.

Роман, подељен у шест делова, односно у 68 глава, и одштампан на 550 страна, говори о вишевековној патњи и болу јерменског и српског народа. Историјски документованом причом о Јерменима и Србима аутор се трудио да похвата и надовеже потргане конце јерменске породице Мезезија на Балкану, од битке на Сиракузи 663. до НАТО бомбардовања Србије 1999.

Међу стотинама ликова са простора Балкана, источног Средоземља и Блиског истока, издвајају се кустос Мезезија и конзерватор Богумил, оба из Земаљског музеја у Сарајеву.

„Батуранов роман хоће да саопшти: постојимо на страшном месту и у страшном времену. Хоћемо ли стићи и утећи, не знамо. Али постојимо“, написао је у рецензији чачански професор књижевности Владимир Димитријевић.

Роман „Кустос Мезезија“ објавио је београдски издавач Catena mundi, а осим на предстојећем Сајму књига, биће током октобра представљен у више градова у Србији, као и у Лондону и Канади касније ове јесени.

Радомир Батуран магистрирао је на романима Борислава Пекића, а докторирао на књижевном делу Растка Петровића на Универзитету у Београду. Аутор је прве антологије српског метафизичког песништва „Од Растка до Растка“, као и једне књиге прозе и две збирке песама. Пре одласка у Канаду 1996, Батуран је био научни сарадник Института за књижевност и уметност у Београду. У Торонту је основао, уређује и издаје двојезични часопис за књижевност и културу „Људи говоре“, чији јубиларни, 25. број, ускоро излази из штампе.

Београдска промоција биће одржана у четвртак, 8. октобра у 19 часова, у Удружењу књижевника Србије. Говориће:

  • Радомир Батуран, аутор романа, уредник часописа Људи говоре из Торонта;
  • Никола Маринковић, извршни уредник у издавачкој кући Catena mundi и књижевни критичар;
  • Мило Ломпар, професор, који ће у уводу трибине говорити о часопису Људи говоре;
  • Владимир Димитријевић, православни публициста.

 

kustos-mezezija