Прочитај ми чланак

„НЕМАЊИЋИ“ БОЉИ НА ПОПРАВНОМ – кренули у нови поход на публику

0

Готово два милиона гледалаца испратило је у суботу увече прву, а синоћ и другу епизоду серије “Немањићи – рађање краљевине”, која је месецима најављивана као историјски подухват

ГОТОВО два милиона гледалаца испратило је у суботу увече прву, а синоћ и другу епизоду серије “Немањићи – рађање краљевине”, која је месецима најављивана као историјски подухват када је реч о серијској продукцији РТС, а која је после емитовања пилот епизоде у новогодишњој ноћи у јавности изазвала незапамћене полемике.

Недељама су се након приказивања те прве епизоде публика, критичари и стручњаци – телевизијски професионалци али и историчари, обрушавали на серију, налазећи јој безбројне мане везане за квалитет продукције, сценарио, режију, глуму, замерајући ауторима историјске нетачности а продуцентима – то што су новац претплатника “утрпали” у пројекат који је “обећавао” да постане историјски промашај.

После “скандала у најави” и реакције Програмског савета РТС који је, под притиском јавности, тражио да пре емитовања погледа снимљени материјал и да свој суд, што је многима не без разлога заличило на некадашњу цензорску праксу – ситуација је примирила, а екипа серије протеклих неколико недеља искористила да серију донекле “поправи”. Судећи по реакцијама после емитовања “нове прве”, а потом и друге епизоде, поновно монтирање материјала, скраћивање епизода и остале интервенције у монтажи, као и увођење наратора чија је прича заокружила суботњу прву епизоду – дало је прилично добар резултат. Серија је овог пута деловала динамичније и у сваком смислу гледљивије, а аутори су, како се чини, “послушали” велики број сугестија и замерки које су им гледаоци упутили.

Критичари се махом слажу да је ова “поправљена” прва епизода била значајно боља од првобитно емитоване али да и даље има простора за побољшање.

-Треба имати у виду да је публика још под утиском серије “Сенке над Балканом”, која је применила потпуно другачији приступ епохи, и то оној о којој постоји далеко више материјалних и писаних трагова – истиче Иван Карл, телевизијски критичар. – Ипак, “Немањићи” су доказ да код нас постоји телевизијски плурализам, и да емитер и те како држи до суда јавности односно гледалаца, чак и када је тај суд преоштар, неоснован или преувеличан – а све наведено се попут парчета цигле сручило на ову серију после емитовања само једне епизоде, била она пилот или новогодишњи поклон.

Приметно је да је материјал враћен на монтажну дораду и да се посегло та решењима која вероватно раније нису била у плану, наглашава Карл:

-Дијалози су скраћивани где год то није нарушавало наративни ток, а код убачене нарације се водило рачуна о изговору и дикцији, јер је Војиново читање односно интонација блиско начину на који се, можда, тада и говорило. Саме речи и изрази су, наравно, они којима се данас служимо и ту не би требало тражити грешке, јер у супротном нико ништа не би разумео. Потписи сцена, као неопходни путокази гледаоцу, требало би да буду чешћи, јер је без њих праћење радње чији ток има значајне временске и просторне скокове, компликовано.

Све у свему, серија је поринута и верујем да неће бити нових санти леда – нада се Карл, иначе члан

Сценариста Гордан Михић, који је овом пројекту посветио многе године свог списатељског и драматуршког рада, а чији је сценарио одабран на конкурсу РТС, после свега је, вели – презадовољан. Он је изјавио да је, у неким стварима, екипа чак надмашила његова очекивања, јер није могао да верује да ће се „на такав начин, са толико дубине и неке епске снаге пројекат урадити до краја“.

Иначе, сага о првој српској династији која је издејствовала самосталност српске државе али и цркве, снимана је на чак 230 аутентичних локација са неколико стотина глумаца и 2.700 статиста и каскадера… После викенда у коме смо видели прве две, преосталих једанаест епизода биће емитовано недељом од 20 часова на Првом програму РТС.

ИНЦЕСТ

НОВА тема критика постао је неочекивано и инцест који је, како неки тврде, уметнут у сценарио из помодарства, односно жеље сценариста да „парирају” хит-серији “Игра престола“. Реч је о љубавној причи између Стефана Првовенчаног и усвојене му сестре Рашке, пара који ће тумачити Милош Ђуровић и Јована Гавриловић – док мајка принцеза Ана, у тумачењу Дубравке Мијатовић, покушава да усвојену кћи одврати од брата. Рашка је у сценарио убачена по нахођењу самог Михића, будући да не постоје писани докази о постојању те жене.