Прочитај ми чланак

НЕЛЕ КАРАЈЛИЋ: Хандке је наш, Срби сада имају двојицу Нобеловаца

0

Петер Хандке је добио Нобелову награду за књижевност. Јеси ли читао нешто од њега и како ти видиш целу фрку која се подигла око њега?

– Кад сам чуо да је Хандке добио Нобелову награду помислио сам да Андрић више није једини српски писац који ју је добио. Имамо два наша Нобеловца, један је Иво Андрић, а други је Петер Хандке. Читао сам неке његове књиге и морам да признам д аје то, оно што кажу, тешка литература. Али сам Хандкеа упознавао не само кроз литературу, већ и кроз сценарије за филмове, гледао сам те филмове, као и представе, пратио сам и темељно његово страствено ангажовање – не за српски народ – него за истину! Та целина коју је он направио у мојој глави о себи, потпуно ме је омађијала. Мислим да је он данас једна од тих неколико живих… Како год се зову – интелектуалци, људи од речи, који ходају овом планетом.

То што је он добио Нобелову награду значи да у том комитету још има људи са кичмом. Јер његова политичка страст не би требала да буде никакав проблем за одређивање његовог литерарног дела. По тој логици ми се требали одрећи Пабла Пикаса јер се зна да је имао контакт са Стаљином. Титу је радио етикете за вино које је пио. Пошто је био комуниста треба, значи, да се негира рад највећег сликара 20. века. Исто тако је и Чарли Чаплин био сумњив. Иако је тврдио кад су га испитивали у Америци да није, али шта ће друго и рећи (смех). Та фрка која се дигла око Хандкеа је још једна политичка игранка оних којима је криво што је он награђен јер су били уверени да њхови спинови о српском народу може да траје вечно. Е, јеби га, не може. Морају да дођу неки конкретни докази. Оно што је величанствено код Хандкеа је што је стао на страну принципа. дубоко сам уверен да би он то урадио и да су били у питању неки други народи, а не Срби. Да су они неправедно кажњени од стране 19 најјачих земаља света. Чак и да није у праву, то је величанствено. А јесте у праву!