Прочитај ми чланак

НЕЛЕ КАРАЈЛИЋ: Да ли би неки Француз био терориста да је убио Хитлера 1940. док се шепурио Паризом?

0

NELE KARAJLIĆ Da li bi neki Francuz bio terorista da je ubio Hitlera 1940. dok se šepurio Parizomjpg

Понекад помислим да је страшно да сви ти људи који окрећу историју наопако не разумеју да је Гаврило пуцао не само за моју, већ и за њихову слободу.

Ненад Јанковић или др Неле Карајлић, легендарни фронтмен „Забрањеног пушења“ и један од идејних твораца култне „Топ-листе надреалиста“, каже да данашње Сарајево више није онај град који носи у сећањима и који је описао у својој недавно објављеној аутобиографској књизи „Фајронт у Сарајеву“.

Истичући да наслов књиге, чија ће промоција следећег месеца бити одржана и у градовима Републике Српске, не сугерише да се „доктор Неле дефинитивно опростио од свог родног града“, Карајлић тврди да је предратно Сарајево било слободно, док ово данашње, према његовим речима, то није и све више личи на колонију.

„Ја се од свог града нисам опростио нити смо се икад растали. Али, немојте помислити да је то тај исти град који данас лежи окружен планинама у долини Миљацке. То је један други град, који је остао ушушкан у мом сећању, који је обележио први део мог живота и који је иза себе оставио многе митове и легенде о којима пишем у својој књизи. Данас на том месту лежи неки други град, са другим људима и адетима и са њим немам никакве везе. Нисмо се у путу срели“, рекао је Карајлић.

Неле Карајлић је коментарисао и форсирање у Сарајеву да Гаврила Принципа и Младобосанце изједначи са терористима.

„Каква будалаштина!

Али, добро. Употребимо логику. Да ли би неки храбри Француз био терориста да је убио Хитлера 1940. године док се шепурио Трокадером у освојеном Паризу?

Да ли је Јан Кубис, човек који је у окупираној Чешкој у јуну 1942. убио Рихарда Хајдриха, једног од архитеката холокауста, такође био терориста?

За Хитлера јесте. Хитлер је и „Младу Босну” означио терористима. Ја се не слажем са Хитлером. Да ли се ови други слажу са њим, морате њих да питате. Чини ми се да су им ставови блиски“, рекао је Карајлић, који је прокоментарисао и став директора Института за историју у Сарајеву Хусније Камберовића, који је Гаврила Принципа упоредио са Мевлидом Јашаревићем, вехабијом који је пре три године пуцао на Амбасаду САД у Сарајеву.

„Доста сам глупости чуо у животу да ми је још једна превише. Ипак, понекад помислим да је страшно да сви ти људи који окрећу историју наопако не разумеју да је Гаврило пуцао не само за моју, већ и за њихову слободу. Али, можда је њима лакше без слободе. Мање се мисли“, рекао је прослављени музичар.

Карајлић је открио да ће музику одложити са стране и посветиће се писању о надреалној историји и Младој Босни.

„Музика је за сада одложена са стране. Нека се мало одмори, и она од мене и ја од ње. Не осећам више онај жар који ме је носио са концерта на концерт. Веће сам узбуђење осетио док сам писао књигу и сећао се, него за последње две године свирке. Мислим да и музика треба да се одмори од мене. Доста сам је затровао. Моја следећа пасија је “Надреална историја” и прича о “Младој Босни”, о том јединственом тренутку у историји наших народа када смо били корак испред осталог света. Била је то репрезентација младости достојна сваког дивљења. Имали смо најмање пет Ђоковића у различитим активностима. Биће уживање открити све тајне тог јединственог момента у нашој историји“, најавио је свој будући пројекат.

(Пресс.ба,  фото Драган Кадић)