Прочитај ми чланак

НА ЗЛАТИБОРУ УВЕК НАЈЛЕПШЕ: Песничке вечери, велика ватра и француски новинари

0

Манифестација „Песничке ватре златиборске“ одржаће се шести пут на Златибору у недељу 22. септембра од 18:30 часова, а премијерно у новом објекту Културног центра под слоганом „Док живиш, буди жив“.

Ове године је поетско – музички програм посвећен Јохану Волфгангу Гетеу поводом 270 година од његовог  рођења и Вуку Стефановићу Караџићу.

Овогодишњи добитник Повеље песничких ватри је писац Милован Витезовић, којем ће награда бити уручена у недељу.

У програму ће традиционално наступити и учесници 56. Међународних сусрета писаца: песници из Азербејџана и Републике Српске и књижевници из Северне Македоније и Словачке. Њихови домаћини из Србије биће песници Мирјана Ранковић Луковић и Миљурко Вукадиновић.

У програму ће наступити глумци Вјера Мујовић и Феђа Стојановић из Београда, Слободан Љубичић из Ужица, композитор и пијаниста Раде Радивојевић  и солиста Опере Народног позоришта из Београда Александар Стаматовић.

Публика ће имати прилику да поздрави и чланове Хора Основне школе „Димитрије Туцовић“ из Чајетине као и диригента Марка Кутлешића.

Сценарио и режију потписују Александар Аврамовић и Јован Марковић, водитељка програма је Марија Јеремић.

Пузијада на Златибору у недељу

У оквиру обележавања Европске недеље мобилности, у недељу 22.септембра са почетком у 12 часова на Краљевом тргу, биће одржана прва златиборска Пузијада. У случају лошег времена алтернативни простор је спортска хала на Златибору. Организатор овог догађаја је Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина, уз подршку Туристичке организације Златибор и многих других привредних субјеката. Родитељи, дођите са својим најмилијима и покажимо први вид кретања у Европској недељи мобилности!

Учеснике, госте и публику поздравиће Милан Стаматовић, председник општине Чајетина и  Арсен Ђурић, председник Организационог одбора ове традиционалне културне манифестације и заменик председника општине Чајетина.

Златиборско песничко вече  украсиће и  велика ватра код споменика на Шуматном брду у 20:45 часова.

Организатори су  Општина Чајетина и Туристичка организација Златибор.

ЗЛАТИБОР ДЕО ПРОЈЕКТА ПРОМОЦИЈЕ ТУРИСТИЧКИХ ДЕСТИНАЦИЈА СРБИЈЕ НА ФРАНЦУСКОМ ТРЖИШТУ

После успешно реализоване велике међународне конференције у Београду, 20. априла прошле године, на тему: “Презентовање туристичких производа и потенцијала Србије француском туристичком тржишту” којој је присуствовао значајан број утицајних француских тур-оператера и представника француских еминентних медија , Удружење “Ја волим Француску” и ТО Златибор настављају са промоцијом Србије на тржишту Француске.

Уједно, то је био, након пуних 27 година, повратак француских тур-оператера Србији и њеној туристичкој понуди, проистеклој управо из интереса француских туриста ка нашој земљи, која се манифестује преко најпознатијих француских агенција специјализованих не само за индивидуалне туристичке понуде, већ и групна туристичка, пословна и гео-политичка путовања.

Поновно успостављање снажне туристичке сарадње, је имало, према речима Слађане Новаковић, председнице Удружења “Ја волим Француску”, несумљиви утицај на свеукупно побољшање односа две земље, укључујући не само туристички и културни сегмент, већ и економске билатералне односе.

По завршеној конференцији, као и анализом посета оствареног броја француских туриста у Србији, Удружење “Ја волим Француску”, на основу спроведених истразивања закључује да су преференције француских туриста у Србији посета Београду и упознавање са културним и природним наслеђем. Такође,преференције француских туриста су упознавање са традицијом, обичајима и гастрономијом Србије.

Тим поводом , а у складу са комплетном ревитализацијом туристичке сарадње , Удрузење “Ја волим Француску “ као носилац и главни организатор пројекта у сарадњи са ТО Златибор, ТО града Београда и Аранжеловца и Тополе организује посету шест француских еминентних туристицко-економских медија Србији. Медији који долазе у Србију су:

Tour Mag“-https://www.tourmag.com/- туристичко-економски медиј бр 1 у Француској
-„Quotidien du tourisme“ http://www.quotidiendutourisme.com/
–Magazine „La Provence“ https://www.laprovence.com/region
-„Magazine „Proces Alimentaire“ http://www.processalimentaire.com/
-Magazine „Prestige““ et Sante“ http://www.magazineprestige.com/
-Magazine „Infosvin“ http://infosvin.eu/

Француски медијски представници боравеће у нашој земљи у периоду 22.-25.09.2019. и приликом те посете упознаће се са њеним знаменитостима, културном баштином и туристичком понудом.
У прилог чињеници да су новинари из домена туризма највећи професионалци свога посла ,с обзиром да су обишли цео свет, овом конференцијом за новинаре српски медији имају директан контакт са француским новинарима и тиме нам се нуди могућност да « САМИ СЕБЕ ВИДИМО КРОЗ ОЧИ ДРУГИХ », што је изузетна реткост код оваквих пројекта.

Промоцијом Златибора, Београда, Тополе и , Аранђеловца као најпожељнијих дестинација Србије француском туристичком тржишту, туристичку понуду Србије ћемо на најефикаснији начин (писањем о српским туристичким дестинацијама у најчитанијим штампаним медијима), промовисати на тржишту Француске.

Овај циљ је директно повезан са циљевима Стратегије развоја туризма Србије 2016-2025 који се односе на повећање броја долазака и ноћења страних туриста и повећање девизног прилива од туризма.

Посета француског Председника, господина Емануела Макрона Републици Србији је претходила пројекту ”Промоције туристичких дестинација Србије француском тржишту”, што је од изузетног значаја за успешност пројекта, а пројекат се реализује уз подршку Министарства туризма Републике Србије.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!