Прочитај ми чланак

Мокрањац у кинеској верзији

0

mokranjac-na-kineskom

Ксијао Ма, вансеријски контратенор, и најбољи кинески оркестар „Забрањени град” извешће на традиционалним инструментима дела својих, потом европских аутора, а чућемо и Мокрањца у кинеској варијанти, у септембру, на отварању елитног циклуса „Великани музичке сцене” у Коларцу. Мирјана Лазаревић, прва дама Центра за музику, који ове године обележава 35 години постојања, позната по ентузијазму и добрим програмима (чак и кад нема пара), представила је јуче новинарима у Музичкој галерији Коларчеве задужбине концертну сезону 2014/15.

– У оквиру „Великана”, други концерт ће у новембру одржати пијаниста Михаил Плетњов, који је последњи реситал у Београду извео тачно пре десет година. Наиме, славни музичар је својевремено донео одлуку о паузи у пијанистичком концертирању и бавио се искључиво дириговањем. Децембар је резервисан за Романа Симовића, виолинисту и концерт мајстора Лондонског симфонијског оркестра, који ће наступити са Симоном Трпческим, пијанистом из Македоније. У фебруару обележавамо Дан Велике дворане Коларца када ћемо угостити „Џез ол стар трио” у саставу Ришар Галијано, хармоника, Дидије Локвус, виолина, и Бирели Лагрен, гитара. У априлу гостује секстет Берлинске филхармоније који предводи Емануел Паји, славни флаутиста, али и наша виолинисткиња Маја Аврамовић. За крај сезоне, 21. јуна Светски дан музике биће обележен концертом виолинисте Немање Радуловића овог пута на отвореном, у парку на Студентском тргу. У циклусу „Победници”, који је стартовао прошле године, а представља актуелне победнике угледних међународних такмичења, слушаћемо пијанисту Јевгенија Стародубчева, лауреата Меморијала „Исидор Бајић” и виолинисту Итамара Зормана првонаграђеног на конкурсу „Чајковски” – каже Мирјана Лазаревић, уз напомену да се нада да ће Центар за музику преживети успешно сезону, током које се одржи и четрдесетак променадних концерата.

Улаз је слободан за концерте недељом у 11 часова, а Центар организује и програме за децу. У плану је и целодневни маратон Мокрањчеве музике под називом „Осу се небо звездама”.

Комплет улазница за нову концертну сезону који обухвата два циклуса – „Великане музичке сцене” и „Победнике” су у продаји до 11. јула по цени од 8.500 динара.

(Политика)