Прочитај ми чланак

МИЛОШ БИКОВИЋ: „Мој деда је заједно са црвеноармејцима ослободио Загреб“

0

Уочи Дана победе, када грађани Србије стају раме уз раме у колони Бесмртног пука, српски глумци, које Руси већ доживљавају као своје, снимили су видео обраћање у част овог великог празника. Милош Биковић ексклузивно за Russia Beyond говори о херојима у својој фамилији.

„И у мојој породици било је бораца против фашизма и тиме се поносим. Моји деда и ујак су били у ПВО. Ујак је мајор у пензији, борио се против НАТО, а деда је био десетар у Другом светском рату. Причао ми је како су ослобађали Срем, он чак има и фотографију са једним црвеноармејцем из Апхазије из 45-године, када су заједно ослободили Загреб.

У Србији се као и у Русији негују сећања на антифашистички покрет и ово наше јединство је много важно данас када фашизам поново показује знаке живота. И зато је Бесмртни пук важан и драго ми је да су га подржали и моји суграђани. Ово је веома важно, јер тако ми саучествујемо са нашим прецима и не дозвољавамо да се њихов подвиг заборави.

Овај пут Бесмртни пук у Србији је свечано подржан и са стране државе и то значи да руководство и народ показују свесни избор целе државе, а не одређених појединаца. Нажалост, сутра нећу моћи да се придружим шетњи јер имам снимање, али сећања на велику победу и подвиг наших народа су за мене веома важни.”

Свечани марш Бесмртног пука почеће 9. маја у 17 часова испред Споменика парка ослободиоцима Београда и кретаће се Рузвелтовом и Булеваром Краља Александра, све до Скупштине Београда, испред које ће бити одржан свечани концерт и приказан филм о руским и српским херојима у једном другом рату – „Балканска међа“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!