• Почетна
  • КУЛТУРА
  • Михаил Денисов, директор Руског дома: Срби и Руси су један народ (Видео)
Прочитај ми чланак

Михаил Денисов, директор Руског дома: Срби и Руси су један народ (Видео)

0

У Руском дому у Београду у четвртак увече је отворена изложба фотографија „Моје Јадовно”, која је посвећена страдању 38.000 Срба и Јереја у Другом светском рату.

На отварању изложбе (поставка ће трајати до 14. фебруара), окупио се велики број гостију, а присутнима су се обратили диркетор Руског дома у Београду Михаил Генадијевич Денисов, као и један од аутора др Душан Бастић.

– Многи кажу Србија још није у Европи. Па где је она? На Марсу, Месецу? Наравно, Србија је у Европи, где би могла да буде другде – измамио је Денисов одмах на почетку аплаузе присутних у Руском дому.

– Русија прославља 70 година од велике Стаљинградске битке и победе над фашизмом. У Стаљинграду нема земље, а да није натопљена руском крвљу, јер је пола милиона људи погинуло, не да би се само Русија, већ и цео свет одбранио од фашизма.

У част те битке, власти Волгограда су одлучиле да на годишњицу те величанствене битке за слободу човечанства, тај град опет добије име Стаљинград – не због Стаљина, већ да би се тако одала пошта храбрим руским војницима, јер се тада Волгоград звао Стаљинград.

Говорим ово да бих подвукао како ништа не може да се промени у историји. Увек ће на крају истина победити лажи.

Ми се тако и сада сећамо и саосећавамо са Србима због огромних жртви и трагедија које су учинили хрватски фашисти над српским и јеврејским цивилима у Другом светском рату.

Ми знамо све о томе, имамо огромни број доказа, чињеница о тим догађајима. Знамо и да су итаљјански нацисти били ужаснути над злочинама усташа над српским цивилима. То нико не може да сакрије.

Као што знамо и да је Београд у Другом светском рату два пута бомбардован – од стране немачких фашиста и оних других, такозваних пријатеља, који су га опет после 50 година гађали бомбама.

У том смислу, Руси апсолутно подржавају став српског патријарха Иринеја када каже да нас Русе и Србе спаја словенско порекло вера, језик, наш хуманитарни став према другим људима, оданост према демократији и слободи. Руси знају да су Срби Руси као један народ са истим вредностима – поручио је Денисов.

У име државе Србије обратио се и потпредседник Народне скупштине Републике Србије Ненад Поповић који је нагласио да „прича о Јадовном није само прича о ужасном стратишту већ прича о важности колективног  сећања једног народа, о познавања сопствене историје“.

Без тога народ не може разумети време у којем живи  – рекао је Поповић и додао да историографија није дала довољно пажње систему логора Јадовно „јер је постојала јасна намера да Јадовно буде отргнуто из  колективног сећања људи у Србији“.

Један од аутора изложбе др. Душан Бастић истакао је да циљ ове изложбе да обелодане истину православној браћи и српском страдању.

– У Јадовну је убијено 38.000 људи, само зато што су Срби и православци. У само 132 дана је убијено и 73 свештеника СПЦ, а међу њим и два архијера. Драго нам је и што смо овде у данима када се обележава годишњица Стаљинградске битке, у којој је руски народ показао како се брани слобода, шта значи част и достојанство. А управно је то циљ наше изложбе, да ослободимо наше мученике из оних велебитских бездана, да одбранимо њихову част и да им тиме вратимо достојанство.

 Ту смо да до краја откријемо истину о зверствима усташа над Србима, који су им једино били криви што су Срби, те да прекинемо заверу ћутања и негирања – рекао је Бастић.

 

(Србин.инфо, Руски дом)