Прочитај ми чланак

МЕША СЕЛИМОВИЋ: Мудрости познатог српског писца о људима, пријатељству, срећи

0

Мехмед Меша Селимовић (Тузла, 26. априла 1910 – Београд, 11. јули 1982) је био српски писац муслиманске вероисповести. У родном граду завршио је основну школу и гимназију. Након завршенг факултета, радио је као професор Грађанске школе, а после бива постављен за суплента у Реалној гимназији. У првим годинама рата хапсе га због сарадње са Народноослободилачким покретом. У мају 1943. прелази на ослобођену територију и постаје члан комунистичке партије. Од 1944. године прелази у Београд где се бави значајним политичким и културним делатностима. Од 1947. живи и ради у Сарајеву, све до 1971. када се опет враћа за Београд, где и умире 11. јула 1982. године.

Kасно је сјећања, узалуд се јављате, бескорисне су ваше немоћне утјехе и подсјећања на оно што је могло да буде, јер што није било, није ни могло да буде. А увијек изгледа лијепо оно што се није остварило. Ви сте варка која рађа незадовољство, варка коју не могу и не желим да отјерам, јер ме разоружава и тихом тугом брани од патње.

Не мењај своју природу. Неки јуре за срећом, други је стварају. Kада ти живот створи хиљаду разлога за плакање, покажи му да имаш хиљаду разлога за осмех.

Требало би убијати прошлост са сваким даном што се угаси. Избрисати је како не би бољела. Лакше би се подносио дан што траје, не би се мјерио оним што више не постоји. Овако се мијешају утваре и живот, па нема ни чистог сјећања, ни чистог живота.

Љубав је ваљда једина ствар на свијету коју не треба објашњавати, ни тражити јој разлог.

Тако је боље, без слатких ријечи, без празног смијешка, без варања. Све је лијепо док ништа не тражимо, а пријатеље је опасно искушавати. Човјек је вијеран само себи.

Добар човјек види доброту у свакоме, а лош види у свему зло.

Лакше је наговорити људе на зло и мржњу него на добро и љубав. Зло је привлачно, и ближе је људској природи. За добро и љубав треба израсти, треба се помучити.

Чудан свијет, оговара те а воли, љуби те у образ, а мрзи те, исмијава племенита ђела а памти их кроз многе пасове, живи и надом и севапом и не знаш шта нађача и када.