Прочитај ми чланак

МАРАДОНА руши НАТО лажи и подметачине!

0

Свет ће кроз филм видети сав ужас бомбардовања 1999. године, уверен је Немања Недељковић, продуцент документарног филма о еколошкој катастрофи и огромној смртности од осиромашеног уранијума којег је сејао НАТО. – Видеће да нисмо ни лоши момци, ни дивљаци на Балкану, већ народ старе културе који је свету дао великане Николу Теслу, Михајла Пупина, Милутина Миланковића – каже Немања и објашњава да снимање треба да почне до краја марта.

А за „Вести“ Немања открива да је премијера планирана за 24. март следеће године, тачно на 20-годишњицу почетка бомбардовања.

Филм ће се снимати на више од 100 локација, првенствено у Србији са Косовом и Метохијом, али и у Црној Гори, Републици Српској и читавом Балкану. Свуда где су могле да стигну честице осиромашеног уранијума и хемијско загађење. Према Немањиним речима, у филму ће говорити научници из најпознатијих светских институција, а жеља је да се појаве и велике светске звезде.

Важна улога дијаспоре

– Волели бисмо да се укључе пријатељи Србије с Истока и Запада. Прослављени руски глумац и редитељ Никита Михалков, амерички глумац светског реномеа Џони Деп, планетарна фудбалска легенда Дијего Марадона… Да те славне личности привржене српском народу изнесу став о НАТО агресији – прича Недељковић.

Документарац о последицама бомбардовања биће преведен на осам језика.

– Много је важније да филм буде емитован у свету него у Србији, јер наши грађани знају кроз шта су прошли, а људи у другим земљама тешко да могу и да замисле – прича Недељковић.

Он највише рачуна на помоћ дијаспоре и њене контакте како би филм видела цела планета, укључујући грађане чланица НАТО-а. Наши људи који каријеру у иностранству већ су постали део пројекта. Неки од њих су, каже наш саговорник, ангажовани у холивудској продукцији.

Одложено умирање

Немања открива да ће филм бити рађен на основу чињеница и доказа о 78 паклених дана, као сведочанство грађана.

– У плану је да то буде вишеслојна прича, са пуно анимација и брзих слика које се смењују, а на којима раде млади и стручни људи. У филму ће бити и прича о животима погинулих, али и оних који умиру и умираће од одложеног дејства канцерогеног осиромашеног уранијума и пиралена који се излио у воду и земљиште – каже Немања.

Први трејлер се очекује месец дана од почетка снимања, али већ сада се ради на томе да филм стигне до публике у Немачкој, Француској, Италији, Енглеској, САД… Преговараће се са Русима да филм буде приказан на њиховој националној телевизији и са Кинезима чију су амбасаду у Новом Београду погодиле НАТО бомбе.

Победа живота

Немања каже да филм још увек нема име, али да има концепцију. То је прича која почиње сном: појављује се дете у учионици, па учитељица, малишани на фудбалском терену, жена у лабораторији… Сан им прекида сирена за ваздушну опасност, па експлозија бомбе.

– Затим се подсећа шта је пореметило живот људи. Жена се поздравља са сином и мужем који крећу у одбрану Србије, мајка са децом бежи у склониште… Сви ће се појавити на крају филма, уз неколико стотина дечака и девојчица рођених после бомбардовања. Тај завршни кадар говори да нису успели да зауставе живот – описује Немања.

Пред свет с доказима

Др Даница Грујичић је члан Иницијативног одбора за утврђивање последица НАТО бомбардовања. Она се залаже за оснивање Координационог тела, али каже да је након два састанка у Влади Србије „све стало и да ништа више није урађено“ упркос подршци из Канцеларије председника Србије.

– Нелогично је да се обраћамо владама других земаља, а да наша Влада неће да уради шта треба – каже др Грујичић која се нада да ће најављени документарац о бомбардовању подстаћи оснивање таквог тела састављеног од врхунских стручњака за природне науке.

Она је у контакту с научницима широм света који ће говорити у филму. Међу њима су и научници шведског института који воде кампању против употребе муниције од осиромашеног уранијума.

Поводом иницијативе из Ниша да се покрене тужба против НАТО-а, она напомиње да последице агресије треба испитати на научном и стручном нивоу и обезбедити чврсте доказе.