Прочитај ми чланак

МАЛО ЈЕ ПОЗНАТО: Хрватску химну компоновао Србин из Лознице

0

Мало је познато да је аутор хрватске химне Србин Јосиф Руњанин који је пореклом из околине Лознице. Поред мелодије за „Лијепу нашу“ Руњанин, који је сахрањен на православном гробљу у Новом Саду, компоновао је и мелодију за песму „Радо иде Србин у војнике“

Хрватску химну “Лијепа наша домовино” компоновао је Србин граничар Јосиф Руњанин, који је рођен 8. децембра 1821. у Винковцима, а умро 2. фебруара 1878. у Новом Саду, где је и сахрањен на православном гробљу.

Мало је познато да је Руњанин, који је крштен у Винковцима, једини Србин који је компоновао химну неке стране земље.

Јосиф Руњанин је рођен у Винковцима, у тадашњој Хабсбуршкој монархији, али је пореклом из околине Лознице, из села Руњани. Породица се одатле прво преселила у Бијељину, затим у Славонију, а на крају у Срем.

Након насељавања у Срему, тачније у селима око Сремске Митровице, породица Руњанин се због потребе школовања деце сели у Винковце, где се тада налазе команда војнокрајишке 7. бродске пуковније, као и школе и већ тада гимназија.

Реч је било о часној, и за оно време образованој и напредној породици. Готово по традицији код свих Руњанина, уколико би у породици била два сина један би ишао у војну службу, а другу на богословију.

По тој традицији Јосиф одлази у војну службу. Царски кадет Јосиф Руњанин распоређен је у Глини. Као истински заљубљеник у музику, стиче и основе музичког образовања код тамошњег војног капелника.

Као млад човек, надахнут слободарским идејама, прилази Илирцима. На њиховим скуповима где су одржаване књижевне вечери и читана родољубна поезија први пут се среће са песмом “Хорватска домовина” који је написао Заграпчанин Антун Михаљевић 1835. године.

Млади Јосиф је одушевљен том песмом и 1846. године, на њен текст пише мелодију.Неколико деценија касније, на конкурсу, приређеном 1891, кад се одржавала изложба Хрватско-славонског господарског друштва у Загребу, Руњанинова “Лијепа наша домовина” по суду жирија однела је превагу над двема другим композицијама и проглашена је хрватском химном. Од онда то је остала до данас.

Иначе, то да је Руњанин био Србин православне вере Хрвати оспоравају, прећуткују, а део стручне јавности га и својата. Томе у прилог иде и чињеница да се у литератури може наћи да је Руњаниново име Јосип, а не Јосиф.

Међутим, постоје документа која су необориви докази да је Јосиф био Србин и православац. Наиме, као и сви православни Срби тога имена, Руњанин је крштен као Јосиф. Библијско име Јосиф коришћено је и користи се код Срба искључиво у том облику у литератури, преводу и као лично име.

Потврда његове вере јесте и место, односно гробље на којем је сахрањен. Наиме, реч је о новосадском православном Успенском гробљу. Иначе, кућа у Новом Саду у којој је Јосиф Руњанин живео до краја свог живота више не постоји. На том месту је данас обично ругло, а ни Хрватска коју је химном задужио, нити Србија нису урадиле ништа да се та грађевина обнови.

Руњанин је поред актуелне хрватске химне компоновао и мелодију за песму “Радо иде Србин у војнике“, а аутор је и композиције “Љубимо те Наша Дико”. Нажалост, остала дела овог аутора нису сачувана.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!