Прочитај ми чланак

MAGNUM CRIMEN је кост у грлу онима који зову папу у Србију

0

Branimir Nesic, Magnum crimen

„Oва књига је најбољи одговор онима који дочекују папу у јуну ове године у Сарајеву, и онима који га зову у Србију… Зато смо одлучили да одштампамо први нецензурисано издање на српском језику – и то ћирилицом!“

Бранимир Нешић, директор издавачке куће Catena mundi говори за наш сајт о новом издавачком подухвату, који ће обележити 2015. годину.

Да ли је тачна вест да се Ваша издавачка кућа спрема за још један велики подухват? Прошле године сте објавили енциклопедију Catena mundi, тајну историју Срба коју је приредио Предраг Драгић Кијук, а шта планирате за ову годину?

– После другог и трећег издања енциклопедије српског народа Catena mundi, наша издавачка кућа, која носи име по тој  значајној српској хроници на светским веригама, решила је да ове године спроведе још један велики издавачки подухват: објављивање Magnum crimen-а Виктора Новака. Ради се о изузетној књизи, која по свом обиму не заостаје много за Кијуковом Catena mundi, а по значају су свакако у истој равни.

Зашто Magnum crimen?

– Зато што до сада нико није објавио целовито издање Magnum crimen-а на српском језику; зато што нико до сада није објавио ову значајну књигу о страдању српског народа од стране усташа и римокатоличког клера на ћирилици; зато што човек или народ који не зна своју прошлост неће знати ни у садашњости да пронађе праве стазе којима треба да корача у будућности; зато што је ова књига била уништавана и запостављана од стране наших вековних непријатеља; зато што је она била кост у грлу оних који су славили и славе Степинца за блаженог, а Олују и Бљесак за своја домовинска достигнућа… Oва књига је најбољи одговор онима који дочекују папу у јуну ове године у Сарајеву, и онима који га зову у Србију… Треба да знају кога зову, а Magnum crimen  даје праву идентификацију ватиканске политике. Много је разлога зашто треба штампати Magnum crimen, а нема нити једног ваљаног разлога зашто га не треба штампати и читати.

„Српски народ ће убити библиотечка прашина која се налази на најзначајнијим књигама из српске историје.“

Које теме обрађује Мagnum crimen?

– У поднаслову књиге пише да се ради о „пола вијека клерикализма у Хрватској“. У најкраћем, Magnum crimen на објективан начин говори о полувековном римокатоличком деловању и потпиривању усташтва у Хрватској, дакле, то је књига која открива злочиначке планове Ватикана и римокатоличког свештенства у НДХ над православним Србима и другим нехрватским народима.

Колики је значај ове књиге?

– Чак ни после 70 година од објављивања првог издања (1948. године) Срби као народ нису свесни колики је значај ове књиге. О њеном значају најбоље говори деловање оних који су главна тема Magnum crimen-а, а то је Ватикан, који се својски потрудио да се прво издање што пре уништи. Постоје информације да су већину примерака првог тиража од неколико хиљада примерака откупили и спалили. С друге стране, комунистичка власт, због одржавања квазибратства и квазијединства, није желела да открије праве димензије злочина над српским народом у Хрватској. Ипак, књига Виктора Новака је у светским круговима незаобилазна референца у научним публикацијама. Magnum crimen је крајеугаони камен без кога се историја балканских народа, и однос Срба и Хрвата у првој половини 20. века, не може упознати у целости. Незаобилазна књига за свакога ко претендује да нешто зна о Балкану и крвавим траговима који су остали у 20. веку иза нас, али се на неки чудан, онтолошки начин и данас пројављују…

Зашто нико није смео да штампа ову књигу у претходних 60-ак година?

– Није тачно да нико није смео да штампа Magnum crimen. После 1948. године, када је објављено прво издање, и 1960. године, када је у Сарајеву објављено скраћено (поставља се питање зашто скраћено) издање, објављен је репринт 1986. године у Београду, а издавачка кућа „Гамбит“ из Јагодине објавила је двотомно издање на енглеском језику. Оно што је битно истаћи јесте да ни прво издање није објављено у целости. Наиме, под притиском функционера УДБЕ, Виктор Новак је био принуђен да избаци два поглавља. До сада за ових скоро 70 година на српском језику није објављено целовито издање Магнума. Наш план је да по први пут објавимо целокупно издање, и по први пут на ћирилици.

magnum crimen 1986

Због чега се ова књига налази на Ватикановој листи забрањених књига?

– Новакова књига показује да су Анте Павелић и усташка идеологија добијале отворену подршку римокатоличког клера у Краљевини Југославији. Павелићев национализам идентификује римокатолицизам и хрватство, што римокатолички клер активно подржава. Чак и када усташе спроводе небивала зверства над српским народом, убијајући га на најсвирепије начине маљевима, камама, бацањем живих људи везаних бодљикавом жицом у јаме или Саву, римокатолички клер им је читао молитве и молио се за њихово здравље. По објављивању Магнума, Ватикан је, по неким информацијама, ову књигу ставио на списак забрањених књига – Index librorum prohibitorum. Услед интелектуалне импозантности и научног значаја, коју ова књига свакако има, Ватикан је морао да осмисли тактику њеног занемаривања и запостављања.

Због чега ова књига не може да се пронађе нигде у Србији у државним библиотекама?

– Није баш да не може да се пронађе у државним библиотекама. Ко куца, отвориће му се… Жалосно је да тамо где је и има, она је под наслагама прашине. Знате, српски народ ће убити управо та библиотечка прашина која се налази на најзначајнијим књигама из српске историје. 

Шта открива ова књига, а што се до сада сакривало?

– Виктор Новак је, посматрајући деловање Римокатоличке цркве на тлу Југославије у периоду дужем од педесет година, закључио да је Ватикан заменио црквену идеју служења Богу идејом служења римској курији, тј. држави римског понтификата у улози светског владара. Производ ове идеје у Краљевини Југославији је поистовећивање католичанства и хрватске државности, што је већину римокатоличког свештенства претворило у ватрене присталице усташа.

Други део ове књиге, тачније четири њене последње главе, говори о оснивању и постојању Независне Државе Хрватске. Успостављањем Независне Државе Хрватске клерикализам у Хрватској је, према аутору, ступио у својеврстан брак са усташким покретом, и тако створио један од најгорих облика клерофашизма.

titio-bakaric-kranjicar

Ко је забранио 1948. године да се објаве два поглавља Magnum crimen-а?

– На захтев Владимира Бакарића (зачетника Хрватског пролећа и Туђмановог заштитника шездесетих година) и Макса Баће, високих комунистичких функционера и удбаша у оно време, два значајна поглавља су била изостављена, јер је у њима разобличена погубна делатност Хрватске римокатоличке цркве пре избијања Другог светског рата. Дакле, та два поглавља показују непрекинути континуитет римокатоличке цркве на узгајању свих антисрпских корова широм Балкана, посебно у Хрватској. Захваљујући академику Василију Крестићу, који је пронашао текстове у рукописној заоставштини академика Виктора Новака, ова два поглавља угледала су светло дана.

„Magnum crimen је крајеугаони камен без кога се историја балканских народа, и однос Срба и Хрвата у првој половини 20. века, не може упознати у целости. Незаобилазна књига за свакога ко претендује да нешто зна о Балкану и крвавим траговима који су остали у 20. веку иза нас, али се на неки чудан, онтолошки начин и данас пројављују…“

Ко је био Виктор Новак?

– Новак је био изузетан интелектуалац, искрени заступник југословенског јединства. Двадесетих година је радио на Универзитету у Загребу, где је био вређан и прогањан звог свог југословенства. Већ је тада схватио ко распирује мржњу између Срба и Хрвата. Прелази у Београд 1929. године, где наставља да се бави универзитетским радом и сакупља грађу за историјску трилогију, где је Magnum crimen требало да буде трећа књига планиране трилогије. За време Другог светског рата Гестапо га је ухапсио, и  једно време је био заточен у Бањичком логору. По ослобођењу Београда 1944. наставља рад на Magnum crimen-у и другим значајним књигама. Иза себе је оставио на десетине изузетних књига, а због несебичног залагања да се сазна истина о српском народу, Српска православна црква му је доделила орден Светог Саве.

Ко је стопирао дистрибуцију издања на енглеском језику?

– О тој афери је доста говорио академик Василије Крестић, који је написао предговор енглеском издању, док је поговор написао академик Милорад Екмечић. САНУ, у то време под диригентском палицом Николе Хајдина, није желела да преко своје институције пошаље књигу у библиотечку размену широм света, правдајући се неким бесмисленим процедуралним разлозима, да САНУ није издавач енглеског издања итд. Шта рећи сем да све људе можете препознавати по траговима које остављају иза себе.

Коме смета штампање ове књиге?

– Онима који о њој буду избегавали да говоре, онима који преко лажи и прикриваних и неопојаних гробова покушавају да изграде ЕУропску НДХрватску, онима који Степинца покушавају за прогласе за свеца, онима који папу доводе у Босну и Републику Српску, онима који папу желе да доведу у Србију… А таквих је, нажалост, у Србији све више, почев од неких наших најважнијих државних и других институција.

stepinac

Са које стране очекујете нападе због штампања ове књиге?

– Мислим да сам ту групу добро класификовао у претходном одговору.

Где и како може да се купи ова књига?

– Наш циљ је да свака српска кућа има ову књигу у својој породичној библиотеци. Зато ћемо применити исти принцип као са енциклопедијом Catena mundi: расписујемо претплату на Magnum crimen, по први пут на целовито и ћирилично издање на српском језику. Оно ће моћи да се наручи преко нашег сајта www.catenamundi.rs, а свим претплатницима нудимо могућност да књигу купе у више рата, и да њихово име буде уписано у књизи*. Добро ћемо размислити да ли ће књиге бити у слободној продаји, јер не желимо да ово издање заврши као оно из 1948. године. Зато позивамо све људе који су свесни значаја Magnum crimen-а, да се укључе у овај заједнички национални подухват и да упознају своје пријатеље са њим. Ништа није готово, борба тек почиње!

(*Интервју први пут објављен 13. маја 2015. Књига је већ у штампи, па упис имена више није могућ.)

Magnum crimen нове корице