Прочитај ми чланак

Бранимир Нешић: Magnum crimen је пуна истина о хрватској политици

0

pagina

„Некима би данас можда било лакше да Степинца прогласе за свеца, али Новакова књига разоткрива и његову улогу у уништавању и протеривању Срба, Јевреја и осталих нехрвата и неримокатолика. Зато је ова књига значајна, зато Виктору Новаку дугујемо велику захвалност.“ Бранимир Нешић, директор издавачке куће Catena mundi у ексклузивном интервјуу за Србин.инфо.

Шта је Magnum Crimen? Зашто је важно да свака српска кућа има ову књигу?

– Ако желите да знате зашто се данашњи премијер Хрватске Зоран Милановић овако понаша, ако желите да откријете да се не ради ни о каквим гафовима већ о континуираном понашању хрватских поглавника у последњих 100 година; ако желите да откријете праузоре Туђманових изјава и злодела; ако хоћете да сазнате улогу Ватикана у стварању усташке идеологије и постављању темеља за стратишта неримокатолика у Јасеновцу и Јадовну и широм НДХ; ако хоћете да ваши синови, кћери и унуци знају ИСТИНУ; у крајњем, ако желите да откријете и нашу личну кривицу заборава жртава – онда морате да имате Magnum crimen у својој личној библиотеци.

Да напоменем, ради се о првом целовитом издању Новакове књиге на српском језику, први пут ће Magnum crimen бити штампан на ћирилици.

Ко је био Виктор Новак, аутор Magmum crimen-а?

– Мало је људи који под притиском силе, у великим неприликама и недаћама, без обзира на жртву коју подносе, сведоче Истину. Виктор Новак је био изузетан интелектуалац, искрени хуманиста и велики борац за Истину. Да није било њега, питање је колико бисмо данас знали о злочинима усташа и Ватикана пре и за време Другог светског рата. Чак ни комунистичка УДБА, са Титом на челу, није успела да спречи Виктора Новака у објављивању Magnum crimen-а.

Некима би данас можда било лакше да Степинца прогласе за свеца, али Новакова књига разоткрива и његову улогу у уништавању и протеривању Срба, Јевреја и осталих нехрвата и неримокатолика. Зато је ова књига значајна, зато Виктору Новаку дугујемо велику захвалност.

Спомињете Степинца. Да ли мислите да дијалог и проналажење заједничког става Ватикана и СПЦ око Степинчеве улоге може довести до помирења?

– Пут до помирења се не гради намером да злочинца прогласите за свеца. Ватикан врло добро зна шта је Степинац радио и пре и за време Другог светског рата. Ако су заборавили, добро би било да погледају своје тајне финансијске рачуне, јер су од пара које им је Степинац доставио од Павелићевих крволока, који су отимали и чупали златне зубе, накит и прстење са логораша у Јасеновцу, организовали и финансирали бекство усташа Пацовским каналима. Ако већ опстајава у прикривању не само Степинчеве улоге за време Другог светског рата, већ и свог врха и самога папе (препоручујем књигу Карл Хајнц Дешнера Политика римских папа у 20. веку), не би ме чудило да Ватикан прогласи Алојзија за свеца. Док се не покају за зла дела из Другог светског рата, да парафразирам Његоша, њихови трагови ће смрдети нечовјештвом.

Једном за свагда: помирења и праштања не може бити док нема признања и искреног покајања с друге стране. Ако искреног покајања и признања буде, а ја бих као човек и хришћанин волео да га буде, онда можемо да водимо дијалог. До тада, по речима Светог Вукашина из Клепаца, нека свако ради свој посао!

ante-pavelic_ alojze stepinac620x0

Где и на који начин људи могу да купе Magmum crimen?

– Претплата на Magnum crimen траје до 14. октобра. До тада се књига може купити на више месечних рата и, додајем, још ових 20-ак дана биће на попусту. Пријављивање је једноставно и може се извршити преко нашег сајта www.catenamundi.rs. Касније се књига може набавити на Сајму књига, на нашем штанду у Хали 1 и Хали 4, а за даље ћемо видети.

Питање је да ли ћемо преостале примерке дати у слободну продају, да не би завршио као 1948. године, када је објављено прво издање: тада су римокатолички свештеници ишли из књижаре у књижару и купили, а потом и уништили, скоро цео тираж.

Да ли и ове године спремате представљање Magmum crimen на Коларцу?

– Прошле године смо постигли рекорд са посетом на представљању енциклопедије Catena mundi на Коларцу. Незабележено је у новијој историји српског издаваштва да је на представљању једне књиге дошло скоро 2000 људи.

Верујем да ће тако бити и ове године. У среду, 14. октобра, са почетком у 19:30 часова, гостима ће се обратити најрелевантнији људи за ову тему: академик Василије Крестић, проф. др Мира Радојевић, професор историје на Филозофском факултету у Београду, др Милан Кољанин са Института за савремену историју, затим директор Вечерњих новости Ратко Дмитровић, а очекујемо и значајне госте из Загреба.

Режија целог догађаја је у сигурним рукама ђакона Ненада Илића. Биће то прилика не само да се људи поближе упознају са овом књигом, већ и да свима покажемо да знамо шта су нам урадили, и да покажемо да нас нису уништили и победили.

Позивам све мислеће Србе да дођу 14. октобра у Коларчеву задужбину, на својеврсно саборовање и договарање.

Ништа није готово, са Magnum crimen-ом тек почиње.

 

Прво нецензурисано и целовито издање на српском језику. Први пут ћириличним писмом.

Прво нецензурисано и целовито издање на српском језику. Први пут ћириличним писмом.