Прочитај ми чланак

ЛУДИЛО ПРОПАГАНДЕ Шведска добитница вратила Нобела у знак протеста због Хандкеа

0

Шведска докторка и новинарка Кристин Доктар која је добила Нобелову награду 1988. године за мир као чланица мировних снага Уједињених нација вратила је ово престижно признање у знак протеста против уручења Нобелове награде за литературу аустријском писцу Петеру Хандкеу.

Она је говорила вечерас пред стотинама окупљених у шведској престолници у знак протеста против одлуке Шведске академије да уручи признање Аустријанцу који је током ратова на територији бивше Југославије подржавао режим Слободана Милошевића, отворено негира да се у Сребреници догодио геноцид, преноси Алџазира Балканс.

„Честитао му је и дао награду. Сад ја своју враћам, сад ја своју враћам“, рекла је она пред окупљенима са медаљом у руци. Окупљени су јој гласно аплаудирали и узвикивали њено име.

Присетила се и ратова на Балкану одакле је извештавала и указивала на злочине који се дешавају и ужасима којима је сведочила.

„Док год живим, сведочићу како се истина о ужасном рату никада не би негирала“, додала је она.

„Ко на Академији жели ићи у пакао? Ово нису непознате ствари. Била сам пре поносна на Академију, Нобелова награда је била сваке године велика ствар за Шведску. Сада осећам срамоту и кривицу.“

У стокхолмској Концертној кући уручене су Нобелове награде за 2019., укључујући и награду за књижевност Петеру Хандкеу.

Додела награде аустријском књижевнику изазвала је бројне контроверзе и негодовање јавности због његове подршке режиму Слободана Милошевића током ратова у бившој Југославији и тим поводом и на дан доделе признања оџрани протести.

Церемонија је протекла уз бојкот из Хрватске, Босне и Херцеговине, Косова, Северне Македоније, Албаније и Турске.

Спонтани су протести, уочи формалног уручивања награде, одржани испред Меморијалног центра Поточари у Сребреници, а после доделе награде и у шведској престолници.

 

Окупљени су минутом ћутања одали почаст жртвама геноцида почињеног у Сребреници у лето 1995. године као и жртвама рата у БиХ.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!