Прочитај ми чланак

ЛЕПО: Обреновићи поново у Бечу!

0

Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе

У организацији СПКД Просвјета Аустрија, протеклог викенда у цркви Васкрсења Христовог у другом бечком округу одржана је промоција првих пет књига едиције «Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе». Едицију коју у сарадњи и уз помоћ Министарства културе Републике Србије издаје Музеј рудничко-таковског краја бечкој публици представио је директор те установе и један од уредника, виши кустос и историчар Александар Марушић. Господин Марушић је између осталог и објаснио како је дошло до идеје за реализовањем оваквог једног пројекта и зашто је иницијатива за његово реализовање кренула управо из Музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу.

Првобитна идеја пројекта била је да прикаже врло богату и разноврсну заоставштину наше владарске куће у музејским и другим збиркама Србије и томе су посвећене прве две књиге ове едиције. Династија Обреновић оставила је велики траг не само у историји Србије и српског народа, већ и у историји неких европских градова и земаља. Заоставштина Обреновића веома је богата превасходно у Аустрији и Бечу, Француској, Румунији и свуда где су Обреновићи боравили.

Сходно томе аутори пројекта решили су да своја истраживања и потрагу за историјом Обреновића прошире и на музејске и друге збирке Европе, па тако трећа, четврта и пета књига ове едиције садрже радове који третирају заоставштину Обреновића у Француској, Аустрији, Иванки и Бијарицу, Националној галерији Словеније, Црне Горе. На јесен 2019. године очекује се излазак и шесте књиге.

У изради пројекта нарочито се водило рачуна о високим научним стандардима и научном апарату. Написани према унапред утврђеним принципима, прилози ове стручне публикације садрже основне информације о установама које третирају баштину династије, затим податке о историјату колекција и на који начин се долазило до експоната или докумената.

Чланци такође садрже и веома интересантне податке који сведоче о односу Обреновића и појединих крајева Србије и Европе, поудана сведочанства о тадашњим људима, како присталицама, тако и противницима династије.

Све ове чланке и прилоге прати богата илустративна грађа и мноштво фотографија. Александар Марушић је истакао да је у досадашњем делу пројекта своје радове послало више од педесет научника, којима се на њиховом труду и раду и овом приликом срдачно захвалио.

Један од њих присуствовао је бечкој промоцији пројекта. Златан Стојадиновић, тренутно најбољи познавалац историје Срба у аустријској престоници говорио је о својим радовима и открићима и како је уопште дошло до сарадње са Музејом рудничко-таковског краја и господином Марушићем и најавио нове радове из своје радионице.

Поред аутора , бечкој публици су се обратили Срђан Мијалковић и Марко Сарић, председник и потпредседник СПКД Просвјета Аустрија под чијим покровитељством је промоција и одржана. Они су истакли веома велики значај оваквог једног пројекта и поновили да СПКД Просвјета инсистира на очувању и промоцији српске историје, културе и науке не само међу Србима у расејању, већ и међу странцима.

Они су позвали све присутне, међу којима је било и угледних професора, да се прикључе Просвјетином раду и да своје идеје за сарадњу могу увек предложити, да су веома добродошле и да ће се Просвјета трудити да нађе начина за њихову реализацију.

ПР Просвјете, Беч, јун 2019.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!