Прочитај ми чланак

Кустурица у хеликоптеру изнад Сарајева (ФОТО)

0

На данашњи дан пре 40 година премијерно је приказан чувени филм "Сјећаш ли се, Доллy Белл?" режисера Емира Кустурице настао по сценарију књижевника Абдулаха Сидрана. Тим поводом Кустурица је у хеликоптеру надлетио изнад Сарајева, јавља портал "Искра".

У знак сећања на овај филм и дане с почетка велике филмске каријере славног режисера, портал “Искра” објавио је слике Емира Кустурице изнад Сарајева.

Филм “Сјећаш ли се Доллy Белл?” премијерно је приказан 2. фебруара 1981. године, а исте године овенчан је “Златним лавом” на Венецијанском филмском фестивалу.

У филму чија се радња дешава у Сарајеву, шездесетих година прошлог века, играју Славко Штимац, Слободан Алигрудић, Љиљана Благојевић, Мира Бањац, Павле Вуисић…

У разговору за Н1 почетком 2018. године Кустурица је навео да је из Сарајева отишао 1989. године.

“И од тада се нисам тамо враћао, изузев пар пута када сам хтио помоћи једној идеји, која се звала мултиетничка БиХ”, казао је Кустурица у интервјуу за Н1 који можете погледати на овом линку.

“У Сарајево бих ја радо дошао, али ја у Сарајеву не дијелим мишљење људи који тамо стварају јавно мњење. А то мњење има једну велико непријатељство према Републици Српској, које је настало из везивног ткива љубави према мржњи”, рекао је тада Кустурица за Н1.