Прочитај ми чланак

КУСТУРИЦА: Признање Косова била би неизлечива рана

0

Српски режисер Емир Кустурица изјавио је данас да су Срби уз Русе преостали део хришћанске културе који није убачен у центрифуге атлантизма до краја.

– Најважније је што нисмо изгубили идеју да су наша црква и вера, као и наша култура магнетне силе опстанка и наше будућности. Колико-толико смо остали своји, а колико дуго још, зависи од тога да ли ћемо или нећемо признати Косово и да ли ћемо одржати Републику Српску – рекао је Кустурица у беседи на Вуковом сабору у Тршићу, који се завршава данас.

Према његовим речима, под вековном влашћу отоманских Турака, како пише Иво Андрић, духовним животом а тиме и писменошћу у манастирима Српске православне цркве стварана је нераскидива веза са Косовским заветом али и временом будућности.

– Зато је нама важна истина о Косову. То је највећи интимни и социјални мотив – истакао је Кустурица.

Он је оценио да признавање Косова не би била само неизлечива рана оних који бирају царство небеско над царством земаљским, него легализација пљачке која се десила под отрцаном фирмом људских права и бригом за цивиле.

– О овој идеји која је злоупотребљена у нашој јавности, а и у многим другим важним стварима, најмудрије речи је изговорио упокојени патријарх Павле када је било говора о царству земаљском, цару Лазару, царству небеском – рекао је Кустурица.

Он је подсетио да је патријарх Павле рекао да цар Лазар није имао ништа против царства земаљског, али да је, када је био принуђен да бира између царства земаљског и царства небеског, изабрао царство небеско.

– Царство небеско је хришћанска идеја у коју једни верују а други не верују. Немањићи су ковали сребрњаке, трговали и ратовали, освајали територије али су наше дивљење изазивали својим подвижничким потезима. Њихови насљедници копали су руде по Косову, своју војску облачили у најмодернији ратну опрему. Како би се иначе одупрли тадашњој најмоћнијој царевини у бици на Косову – истакао је Кустурица.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!