Прочитај ми чланак

Краљевић Марко одлази у Боливуд

0

sridar-indijski-reditelj-

На Косову је постављен нови паша. Свака девојка која жели да се уда мора да спава с њим ноћ пред удају – жали се млада Јелица, а једини који може да их спасе свадбарине је Марко Краљевић, заплет је најновијег филма индијског редитеља и сценаристе С. Шридара – „Марко Краљевић – фантастична авантура“.

Индијског редитеља посао је довео у главни град пре неколико година. Заљубио се у Србију и одлучио је да сними филм. Питао је своје српске пријатеље ко је највећи епски јунак и добио једногласан одговор – Марко Краљевић.

– Прочитао сам преводе свих епских песама, истраживао, упознао и заволео вашег јунака. Фасциниран сам. Он представља све оно добро у Србији. Он је моја визија српског народа. Као што Марко у филму није свестан своје снаге, тако ни ви, Срби, не знате колико вредите – објашњава С. Шридар и додаје да ће се филм снимати на локацијама у Београду до краја јуна.

Грађанин света, живи тамо где ради. А што више путује, јасније му је да је Србија најпријатељскија земља у овом делу света.

У БИОСКОПИМА НА ЈЕСЕН

– Снимање филма се завршава до краја јуна, а у биоскопима ће се појавити у октобру ове или у јануару следеће године – каже редитељ и сценариста С. Шридар. – Желим да видим реакцију српске публике, па ћу тек онда одлучити хоће ли бити приказан и на неким фестивалима, пошто ипак није класичан уметнички филм.

– Био сам у Украјини десет дана. Ни једна особа ми се није насмејала. Вратио сам се овде, где се људи смеју, придржавају врата, воле забаву и знају да уживају – каже индијски редитељ.

Покушавао је да гледа српске филмове, али су превише мрачни и тужни, супротно утиску о обичним људима. То га је навело да сними фантазију, комедију, а не обичан историјски филм.

– Нисам се ослањао много на чињенице. Али хтео сам да повежем овог јунака са почетком османлијских освајања, временом када су се најгоре ствари дешавале српком народу. Када су тешка времена, људима су потребни хероји. Нисам желео да прикажем Марка као обичног акционог јунака, српског Конана. У мом филму, он је млад, осећајан, поштује своју мајку и пријатеље – објашњава С. Шридар.

Иако има елементе фантазије, ова филмска прича укључила је и свима познате ликове попут Мусе Кесеџије, Виле Равијојле, Љутице Богдана, као и најбољег Марковог пријатеља – Шарца, који у филму може и да прича.

ГЛУМАЧКА ПОДЕЛА

После два кастинга, улоге су већином припале младим глумцима са Факултета драмских уметности, међу којима се нашао и искусни Иван Бекјарев. Улога Марка Краљевића поверена је Матеји Поповићу, Анка Гаћеша игра Јелицу, Миљана Гавриловић Арзу, Урош Јаковљевић је Паша, Миодраг Радоњић – Муса, Никола Слијепчевић – Љутица Богдан, Драгана Мићаловић – Верица, Марко Гиздавић – Крчмар, Иван Бекјарев – Старац.

– Читајући песме, схватио сам колико је Шарац значајан Марку Краљевићу. Има доста комичних сцена са њим. Стално су заједно, смеју се, саветују, и преживљавају заједно. Шарац има значајно место у филму. Њихов однос симболизује снагу и важност пријатељства, место које оно заузима у животу Срба.

Иако удаљени хиљадама километара, Индијци и Срби изгледа имају много тога заједничког. Гостољубиви, насмејани, и ако немају новца, то им није препрека да уживају. А и имају развијену филмску културу.

– Вероватно ћу приказати филм и индијској публици, али под другим називом. Индијска историја је слична, бурна. Хинду краљеви су имали тешкоће са освајачима, као и Енглези, које у истом историјском периоду нападају Викинзи. И Јапанци и Кинези сигурно имају сличне хероје. Ово је заправо глобална тема – каже С. Шридар.

Снимање протиче у смеху и доброј забави. Млада глумачка екипа, са више од сто статиста, одлично фукнционише. У аутентичним ношњама, снимају сцену по сцену. Нико не зна крај филма. Попут индијске Масале, мешавине зачина, која је сјајна и укусна ако су дозе праве, филм „Марко Краљевић – фантастична авантура“ биће српска мешавина хумора, акције и историје на индијски начин.

 

marko-kraljevic-02

– Иако историјска фантазија, ово је прича о модерној Србији. Хумор, храброст и тврдоглавост су интегрални део српског карактера и то сам хтео да се види у филму. Нажалост, ратна времена су вам одузела много тога. И сад је време за буђење, да поново покажете шта имате. А имате много талентованих људи – оптимистичан је индијски редитељ.

(Вечерње новости)