Прочитај ми чланак

Кокан Младеновић: Ово је добро смишљени културни геноцид

0

"Паметан народ ће тражити паметније владаре"; Кокан Младеновић

490x370_Kokan-Mladenovic-JV
Одбацујући тврдњу да културна политика не постоји, прослављени позоришни редитељ је на дебати „Какво друштво бирам“ оценио да је у питању „систематско заглупљивање народа, са тенденцијом да се он доведе до нивоа стада“.

По његовом мишљењу све је почело чувеном „8. седницом“. Циљ свега је избећи „замку“ јер, како каже „паметан народ ће тражити паметније владаре“.

Како каже Вида Огњеновић, тојест Иларион Руварац у том сјајном тексту „Кнежеве вечере“, кад га Јаша Томић и остали ондашњи политичари наговарају да кривотвори историју, тојест да интерпретира митску историју, а не реалну историју базирану на чињеницама, он каже „ви намерно држите овај народ на стадијуму стада, јер ће паметнији народ тражити паметније влададе“ – рекао је Младеновић.

Какво друштво бирамо

Младеновић је оценио да је Србија данас „Србија ријалити програма, Србија Информера, Србија жуте штампе, Србија скандала, примитиваца, етрадних звезда“ и да је то „Србија којом се лако манипулише и лако влада“.

Надовезујући се на Младеновића, социолог културе Ђокица Јовановић је рекао да су политика и култура „сестре близнакиње“.

Ја имам једно тумачење које годинама браним, а то је да ће политика бити каква је култура у једној заједници – култура у најширем смислу, дакле као систем вредности, као обичај, као начин живота и као оно што вреднујемо као највећу вредност. Онда ћете видети да је политика само слика и прилика културног кода и не само политика, већ и привреда – рекао је Јовановић.
Разлоге за такво стање Јовановић види у процени власти да ће тако лакше владати.

Да би могли да освоје власт, да буду владари на свом малом буњишту, они су се вратили ка оном ка чему најлакше можеш да се вратиш, то је емоција у једном первертираном смислу. Која је то емоција, емоција национализма и угрожености нације. То је сада оно што је сада идеологија и идеологија против које се не сме ништа. Да ли ико сме да критикује национализам? – рекао је Јовановић.

Појашнајвајући своје ставове директор нишког СКЦ Миша Јовић је навео пример све мањих буџета за културу, оцењујући да није реч о случајности.

Мање новца, мање културе, људи мање мисле… – рекао је Јовић.

Иако су били позвани, скупу није присуствовао нико од представника Града, док је од градских установа културе једини дошао управник Народног позоришта Иван Вуковић, али је и он врло брзо отишао.

У наставку можете погледати целу дебату „Какво друштво бирам“, коју су у сарадњи са Дели центром организовале Јужне вести и Балканска истраживачка мрежа БиРН можете погледати.