Прочитај ми чланак

КОЈО: Ово је последња шанса, ако протести не успеју, са породицом напуштам Србију

0

Одговарајући на питање ко данас има кредибилитет да говори на протестима, Којо је рекао да је то "свако ко није сарађивао са окупатором". "Тако зовем ову садашњу власт. Ово није политичка борба већ самоодбрана. Ко није колаборирао са њима, ко се није овајдио на неки начин, као и са претходним властима, има право да се обрати и да буде ту.

Глумац Никола Којо изјавио је у Новом дану да се слаже са оценом да су људи из културе заслужни што протести грађана трају већ два месеца, али истиче да суштински „позиве носе људи који у тешким временским условима одржавају температуру протеста“ и тиме утичу да се они „шире као мали пожари по Србији“.

Одговарајући на питање ко данас има кредибилитет да говори на протестима, Којо је рекао да је то „свако ко није сарађивао са окупатором“.

„Тако зовем ову садашњу власт. Ово није политичка борба већ самоодбрана. Ко год није колаборирао са њима, ко се није овајдио на неки начин, као и са претходним властима, има право да се обрати и да буде ту. Наравно да неки имају право и да се рехабилитују, они који нису превише загазили руком у мед“, каже Којо.

Ово је задњи моменат да се спасу наше главе. Лично сам сигуран да уколико се, не дај Боже, деси страшни сценарио да протести не успеју, ја напуштам ову земљу са својом породицом, било где, било како, у било којим условима.

Он додаје да има помешана осећања кад је реч о протестима и наводи да је импозантан број људи био на последњем који је одржан у суботу.

„Почеле су да долазе и моје колеге што је мене страшно радовало. Други део осећања је о организацији протеста која је по мени псотала мало монотона – чекају се говорници, говори су предуги, шетње су исто предуге… Али ни то не може зауставити велику излазност на протесте“, каже Којо.

Коментаришући појаву вешала на последњем протесту, Којо каже да то није видео јер би у супротном замолио тог момка да се склони са стране.

„То је једноставно глупо, ако представља неку претњу. Али не представља неко средство којим би се махало у политици или хапсило“, сматра он.

Говорећи о томе шта га покреће да изађе на протесте, Којо наглашава да од државе није добио ништа, али да има одговорност према себи, јер 30 година живи у „овом ужасу и беди“, одговорност према деци, пријатељима…

„Имам одговорност и према људима који су постали помало институционализовани у овој земљи, као у затвору. Кад живите 30 година у беди, паклу, немаштини… ви више не знате да се понашате на слободи“, каже он.

Морамо самоуверено да верујемо да је могуће да ће Вучић једног дана отићи. Нису избори једино средство. Главни циљ протеста је да се Вучић повуче.

Којо истиче да је ово последња шанса и да се више не сме одустати од борбе за цивилизовање друштва, али против отимачине која се догађа не само са актуелном влашћу.

„У овој земљи ми више немамо избора. Једино можемо, уколико ови протести не успеју, уколико се нешто не дај Боже деси да се они зауставе, разводње или анестезирају, ми можемо само у колону са Сиријцима и Авганистанцима и сви напоље одавде. Буквално не постоји више шанса за опстанак, а опстанак може да се деси само променом комплетног система. Више се не ради о Александру Вучићу већ о било коме ко жели да се понаша на овај начин, ко жели да буде аутократа, уопште ради се о систему идолопоклонства у мајндсету ове нације“, каже Којо.

Он је рекао да политичари могу да се обрате окупљеним грађанима, али истовремено поставља питање зашто би се обраћали лидери.

„Ту постоје неки млади момци које сам запазио у тим странкама, за њих постоји место. Ови садашњи лидери, њима је место у шетњи, у колони. Њима треба времена за неку рехабилитацију јер нису добро радили у периоду своје владавине, они су довели до овога да ови сада дивљају овом Србијом и растурају нама животе. Морају део греха да окају на тај начин што ће једно време бити обични грађани“, каже Којо.

Према његовом мишљењу, опозициони лидери морају прво да потпишу уговор између себе односно да им треба дати време да се договоре, а потом да потпишу уговор са народом.

Имају врло оштре лактове сви бивши политичари, никако да схвате да је то привремена функција.

„Претпостављам да ће народ одабрати неко политичко тело протеста које је нестраначко, то су људи који никад нису били у политичким партијама, људи који су високо позиционирани у својим струкама, интелектуалци, да са тим људима потпишу неки уговор“, каже Којо.

Којо наводи да му је тешко да коментарише изјаву Предрага Микија Манојловића за кога каже да је велики глумац.

„Да је стао на страну неке нормалне партије, да су то сукоби мишљења у неким финесама ја бих га потпуно разумео. Али да један Мики Манојловић не види да ово није политичка партија већ једна банда која иде без маске и пљачка, испира нам мозак. Не псотоје чак ни лукративни разлози које бих разумео код њега да један такав интелектуалац и глумац уради то што уради“, каже Којо и додаје да иста прича важи и за Лазара Ристовског.

Одговарајући на питање о Сергеју Трифуновићу као председнику Покрета слободних грађана, Којо оценује да је то неочекиван потез.

„Свако има право да проба, нико нема тапију на политику. Сергеј је у дубини душе чист момак, он је јако непредвидив, њега зову ‘ненавођени пројектил’ јер може да погоди у мету, али некад му се деси да буде пуно колатералне штете. Он је такав, тасманијски ђаво. Његов начин изражавања понекад је нешто што му не треба, он чак ни приватно нема тај вокабулар. То није пут, по мени потпуно погрешно“, каже Којо и додаје да он лично нема намеру да се бави политиком.