Прочитај ми чланак

КО КАЖЕ, КО ЛАЖЕ ДА СРБИ КУЛТУРУ НЕ ТРАЖЕ: Колона испред јединог музеја који ради

0

Наш народ воли музеје, пориште, књиге, изложбе и у прилог томе говоре редови који се формирају испред институција које чувају наше вредности. Изложба "Пупин - од физичке до духовне реалности", приређена у Историјском музеју Србије, једином музеју који ради, доказ је да ћемо стајати и на ветру и на киши и у време и у невреме да бисмо видели, сазнали, научили, открили, да нам фале музеји, да смо жељни "хране за главу".

1

ФОТО: ИСТОРИЈСКИ МУЗЕЈ СРБИЈЕ

Наш народ воли музеје, пориште, књиге, изложбе и у прилог томе говоре редови који се формирају испред институција које чувају наше вредности. Изложба „Пупин – од физичке до духовне реалности“, приређена у Историјском музеју Србије, једином музеју који ради, доказ је да ћемо стајати и на ветру и на киши и у време и у невреме да бисмо видели, сазнали, научили, открили, да нам фале музеји, да смо жељни „хране за главу“.

Иако је отворена у септембру прошле године, изложба „Пупин“ доживела је неколико „продужетака“, последњи је до 1. децембра.

2

ФОТО: ИСТОРИЈСКИ МУЗЕЈ СРБИЈЕ

Због огромног броја људи који жели да је посети.

„Београд је свет. Ред испред музеја јединог који ради А није акција у питању. Слободни људи… Браво!“ написао је твитераш Цоба уз фотку којој опис није потребан.

Изложба је отворена крајем септембра 2015. године, у години када је обележен важан Пупинов јубилеј – тачно стотину година од када је пријавио својих седам патената који представљају рођење области телекомуникација, али и осамдесет година од Пупинове смрти, због чега је УНЕСКО претходну годину прогласио годином Михајла Пупина.

Оно што поставку чини јединственим музеолошким искуством за посетиоце је примена најновијих технологија.

3

ФОТО: ИСТОРИЈСКИ МУЗЕЈ СРБИЈЕ

Употребом мобилног телефона или таблета, са преузетом бесплатном апликацијом „Пупин” или самим присуством посетиоца у простору, сваки сегмент изложбе постаје интерактиван, како би се аудио–визуелним садржајима додатно приближио и илустровао живот и рад светски познатог проналазача.

4

ФОТО: ИСТОРИЈСКИ МУЗЕЈ СРБИЈЕ

Захваљујући ауторима изложбе Александри Нинковић Ташић и др Душици Бојић, и тиму „Live View Studio” који је био задужен за АР технологију, овако постављена изложба на најбољи начин представља лик и дело овог великог научника, као и модерно лице и креативне потенцијале данашње Србије.

5

ФОТО: ИСТОРИЈСКИ МУЗЕЈ СРБИЈЕ

Стручна вођења кроз поставку за индивидуалне посетиоце организују се средом од 17 (музејски саветник Небојша Дамњановић) и суботом од 13 и 15 часова (Александра Нинковић Ташић).