Прочитај ми чланак

Ко год да је „Тамо далеко“ повезао са мржњом — треба да пропадне од стида

0

Најаву да ће Министарство културе Црне Горе тужити Влада Георгиева због „негирања црногорског идентитета“ и национализма изазвала је пажњу јавности, а певач каже да је писати и најављивати кривичне пријаве против организатора хуманитарног догађаја због српских застава порука да Срби нису добродошли.

„Оптужују Србе за своје порекло и лозу. Никад нисам чуо да се било ко побунио кад се на фештама у Боки развије хрватска застава. Мени то никад није засметало. Ко год да је ’Тамо далеко‘ повезао са мржњом, треба да пропадне у земљу од стида, а одатле затим да потражи озбиљну лекарску помоћ. Ја сам рођени Новљанин и Црну Гору волим као једно од моја два ока у глави. Господо, престаните да вређате. Зауставите се кад осетите да ће имало мржње изаћи из вас“, рекао је Георгиев, пренео је црногорски портал „ФОС медија“.

Кривичне пријаве које је Министарство културе Црне Горе најавило против организатора и учесника хуманитарног концерта „За наше Косово и Метохију“, одржаног у уторак у Херцег Новом у оквиру традиционалне манифестације „Трг од ћирилице“, стављају на терет учесницима и организаторима кршење низа чланова — истицање симбола других држава, скрнављење државне химне и истицање политичких и националистичких порука.

Власт у Црној Гори погодило је јавно истицање српске заставе и репертоар српских песама.

Репертоаром су доминирале песме посвећене Косову — Ивана Жигон и „Косовски божури“ извели су нумеру „Видовдан“, Даница Црногорчевић песму „Сини јако, сунце са Косова“, а група 357 оду „Христе Боже“.

Иначе, ова хуманитарна манифестација у Херцег Новом изазвала је оштру полемику владајућег ДПС-а и опозиционих Праве Црне Горе и Демократског фронта, док је Министарство културе најавило пријаву против организатора због, како су навели, истицања симбола других држава, скрнављења званичне химне и политичких и националистичких порука.

И док из општинског одбора ДПС-а у Херцег Новом наводе да је реч о политичком скупу после којег је Србија „све даље и даље“, из Праве Црне Горе их питају коме је намењена та порука и са ким се обрачунава „локална квазиелита владајуће странке“.

Из Демократског фронта поручују да је реакција ДПС-а израз беса и немоћи јер нису успели да „сломе традиционалну Црну Гору“, као и да им посебно смета помињање српског народа на КиМ јер је, како наводе, ДПС једна од послуга великоалбанске политике.

Манифестација „Трг од ћирилице“ одржана је на Канли кули у Херцег Новом, у организацији хуманитарне организације „Делије“.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!