Прочитај ми чланак

Koнзервација Грачаничке повеље и живописа у манастиру

0

Сликар-конзерватор Мирослав Станојловић рекао је у понедељак у Грачаници да тим стручњака завршава четрдесетодневни рад на конзервацији 80 квадратних метара живописа у истоименом манастиру, медју којима је и „Грачаничка повеља“.

 „Грачаничка повеља“ је у параклису (капели) Пресвете Богородице у цркви Грачанице српског манастира из 14. века на Косову који је на листи светске баштине УНЕСКО-а.

 „У манастирској цркви која је посвећена Успењу Пресвете Богородице постоје две капелице, Свети Никола и Пресвета Богородица, и оне су после олтарског дела најзначајнији део храма. Петочлани тим конзерватора око 40 дана ради сликарско-конзерваторске радове на разним оштећењима на фрескопису у капели Пресвета Богородица“, рекао је Станојловић агенцији Бета.

 Станојловић, који је професор Академије Српске православне цркве за уметност и конзервацију, рекао је да су сликари-конзерватори ангажовани на заштити живописа испод куполног дела капеле, док под самом куполом не раде.

 „Од укупно 110 квадрата фрескописа, колико има у капели, ми радимо на 80 квадрата. Изводимо, дакле, све конзерваторске захвате који су неопходни на заштити тог живописа, а односе се на неприкладна визуелна и свака структурна оштећења било да се ради о сликаној супстанци, ослабљеном или одвојеном малтеру од зида, као и на чишћење разних наслага“, рекао је Станојловић.

 На питање које фреске по значају имају приоритет у заштити, он је казао да се по степену угрожености пре свега ради на конзервацији „Грачаничке повеље“, једном од највећих споменика културе словенског писма, језика и права и налази се изнад улаза на западном зиду капеле.

 Истакао је да је 2011. године после испитивачких радова утврдио да доња трећина повеље „лебди“, да је заправо одвојена од зида тако да и код мањих вибрација долази до обрушавања и да је то био главни повод за веома прецизну и сложену конзервацију и учвршћивање Повеље на зид.

 

 (Бета,)