Прочитај ми чланак

Књига „Немачка геополитика и Балкан“ представљена у Београду

0

nemacka-geopolitika-i-balkan-predavanje-vozdovac-2

Пред више десетина присутних у сали СО Вождовац, представљена је књига „Немачка геополитика и Балкан“ др Душана Пророковића.

После Сајма књига и Зрењанина, студија „Немачка геополитика и Балкан“ др Душана Пророковића представљена је и у Београду. На трибини у сали СО Вождовац говорили су:

Др Душан Пророковић, аутор књиге „Немачка геополитика и Балкан“;

Др Слободан Јанковић, рецензент, Институт за међународну политику и привреду;

Никола Маринковић, извршни уредник ИК Catena mundi.

Трибину је отворио представник издавача, објаснивши зашто се ИК Catena mundi одлучила да штампа ово дело. Кроз цео двадесети век траје амбивалентан однос Србије према Немачкој. Само у последњих 25 година, Немачка је била прво непријатељ, па пријатељ, да би поново српска јавност према „најјачој европској економији“ заузела конфузан став. Да би шира читалачка публика била упозната са немачким интересима и циљевима на Балкану, ИК Catena mundi је штампала ову књигу.

nemacka-geopolitika-i-balkan-predavanje-vozdovac-3

Рецензент дела, др Слободан Јанковић са Института за међународну политику и привреду истакао је да је реч о темељној студији, поткрепљеној обимним доказним апаратом, која је настајала дуже времена. „Немачка геополитка и Балкан“ је четврта књига др Душана Пророковића, па аутору желимо да настави са својим научно-истраживачким радом, закључио је Јанковић, успут поставивши питање: „Да ли уопште више можемо говорити о средњоевропском културном моделу, који је можда нестао пред налетом потрошачке културе са друге стране Атлантика?“

nemacka-geopolitika-i-balkan-predavanje-vozdovac-9

Аутор књиге, др Душан Пророковић, професор на београдској Академији за дипломатију и безбедност, на почетку предавања осврнуо се на говоре претходника и захвалио издавачу на експедитивности и ефикасној сарадњи. Пророковић је потом објаснио како је геополитика као научна дисциплина настала, ко су њени главни аутори и како је злоупотребљена и прећутана у другој половини двадестог века. Посебан акценат аутор је ставио на историју односа Немачке и словенских народа, изневши четири сценарија могућег расплета актуелне балканске кризе, од којих би за Србију најоптималнији био политички савез Русије и Немачке.

По завршетку трибине публика је поставила бројна питања, на којима су додатно појашњени неки од кључних проблема савременог положаја Србије.

НАРУЧИТЕ КЊИГУ „НЕМАЧКА ГЕОПОЛИТИКА И БАЛКАН“

Књига „Немачка геополитика и Балкан“ је прва студија о основама немачке геополитике и њеном односу према словенским народима. Проверите зашто су Словени онемогућени да остваре своју историјску мисију.

Књига „Немачка геополитика и Балкан“ је прва студија о основама немачке геополитике и њеном односу према словенским народима. Проверите зашто су Словени онемогућени да остваре своју историјску мисију.