Прочитај ми чланак

Књига која се тражи: „Последице ЕУ интеграција“

0

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У среду, 25. марта 2015, одржана је већ трећа београска промоција књиге др Дејана Мировића, „Последице ЕУ интеграција“.

Пред одабраном и заинтересованом публиком, нову књигу др Дејана Мировића представили су Милош Кнежевић, филозоф и геополитичар, који је био и домаћин вечери, Никола Маринковић, извршни уредник ИК Catena mundi и аутор, др Дејан Мировић. После трибина одржаних у УК „Вук Караџић“ и Институту за европске студије, ово је већ трећа београдска промоција ове књиге, што је значајно напоменути.

Присутнима се прво обратио Милош Кнежевић, који је похвалио досадашње радове доц. др Дејана Мировића, посебно књигу „Аргументи против Европске уније“, објављену још 2008. године. Он је истакао је да је др Дејан Мировић један од ретких аутора у Србији чији евроскептицизам није новијег датума, проистекао из искуства светске економске кризе, већ је теоријски осмишљен и заступан дужи низ година.

Никола Маринковић, извршни уредник ИК Catena mundi присутнима је представио едицију „Српско становиште“, у којем је ова књига објављена, и објаснио зашто је било битно одштампати ову обимом невелику, али садржином значајну књигу из политичке економије. „Последице ЕУ интеграција“, по речима Маринковића, прва је књига која заветну мисао Милоша Црњанског, да „ствари треба гледати са чисто српског становишта“ примењује на подручје економије.

Објашњавајући како је настала књига „Последице ЕУ интеграција“, доц. др Дејан Мировић је изнео фрапантне податке који се налазе у књизи. После вишемесечног истраживања углавном западних извора (Еуростат и јавни подаци ЦИА-е), Мировић је дошао до закључка да ниједна држава тзв. „Нове Европе“ (бивше чланице Варшавског пакта које су приступиле ЕУ), укључујући и Грчку, није имала економске користи од уласка у ову интернационалну заједницу. Још гора слика се ствара када се погледају подаци који се односе на економије земаља кандидата за чланство у ЕУ, где се истиче БиХ. Ова земља нарочито је интересантна јер је готово под директном колонијалном управом европских комесара, а има ниво незапослености у рангу афричких и других земаља тзв. Трећег света.

После излагања гостију, уследила је подужа дискусија, у којој су учествовали и неки од угледнијих професора Универзитета у Београду, између којих је посебно била интересантна анализа лажних неолибералних метода, коју је изнео проф. др Јован Марковић.

Економска анализа ЕУ интеграција која ће Вас оставити без даха. Без непотребног идеологизовања, књига Дејана Мировића „Последице ЕУ интеграција“ даје одговор на старо српско питање „Колико то кошта?“ ЕУ је превиша скупа да бисмо јурили за њом.

Економска анализа ЕУ интеграција која ће Вас оставити без даха. Без непотребног идеологизовања, књига Дејана Мировића „Последице ЕУ интеграција“ даје одговор на старо српско питање „Колико то кошта?“ ЕУ је превиша скупа да бисмо јурили за њом.

НАРУЧИТЕ НОВУ КЊИГУ ДР ДЕЈАНА МИРОВИЋА!