Прочитај ми чланак

JOC ROMÂNESC 2016 – ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ ВЛАХА БАЛКАНА

0

Десета едиција интернационалног фестивала Влаха Балкана „JOC ROMÂNESC“ која се одржава од 16. – 18. јула у Житковици, општина Голубац окупила је велики број Румуна како из Војводине и Тимочке Крајине, тако и Румуне из Румуније, Бугарске и шире дијаспоре. Празник румунизма у Српском Тимоку традицинално је организован од стране Европског форума за историју и културу, Удружења родитеља „Санду Тимок“ који желе да им деца уче румунски у школи и Друштва за румунски језик, у сарадњи са мештанима Житковице, општином Голубац, Народном библиотеком Голубац, Румунским националним саветом и партнерима из Србије и из Румуније.

Zitkovica

Свечано отварање фестивала било је у хотелу „Голубачки град“ у 14:30 часова, коме су присуствовали организатори, спонзори и специјални гости. Фестивал је отворен изложбом фотографија чији су аутори проф.др Жигнару са Универзитета „Василе Голдиш“ из Арада (техника фотопластика), Паун Ес Дурлиц, као и Власи из Житковице, Мелнице, Рановца и Вуковића.

Otvaranje fest

Ивица Глишић (трећи с десна), Јасмина Глишић (с десна) и Лућијан Марина (с десна)

Поводом отварања наш репортер је узео изјаве од организатора Ивицe Глишићa, председникa Европског форума за историју и културу филијала Србија и
Јасмине Глишић председнице Удружења родитеља „Санду Тимок“ који желе да им деца уче румунски у школама.

Након тога, у 15 часова уследила је промоција првог броја филолошког часописа „Логос“ на румунском језику, чији су уредници Лућијан Марина, председник Друштва за румунски језик Војводине, један од организатора фестивала и проф.др Василе Ман са Универзитета „Василе Голдиш“ из Арада, у библиотеци града Голупца. Уз часопис биле су представљене и друге књиге реномираних румунских аутора са Балкана, а ту су били и румунски песници из Румуније и Србије који су читали своје песме.

U biblioteci

проф.др Василе Ман (други с лева) и Лућијан Марина (с лева)

Прослава фестивала почела је у 20 часова, а том приликом су наступиле румунске фолкорне трупе из Србије, Румуније, Бугарске и шире дијаспоре, а као специјални гост и учесник фестивала наступила је уметница Валерија Арнауту, председница међународне Румунске фондације за фолклор.

У овом прилогу можете погледати њену занимљиву изјаву на српском језику, заједно са најмлађим учесницама фестивала:

На фестивалу је владала весела атмосфера уз непрекидно коло које су играли сви ученици, гости и посетиоци фестивала заједно, уз дружење и свирку оркестра.

Orkestar

Kolo

Издвајамо за вас фотографије најзанимљивијих ансамбала који су учествовали на фестивалу:

Ансамбл „Веселие“, Видин-Бугарска

ans bugarska

Ансамбл из Арада, Румунија

arad

Ансамбл „Армониа“, Владимировац-Србија

Armonia

Ансамбл Народне библиотеке ГолубацSrbija ans

Ансамбл „Извор младости“, Кладурово-Петровац на Млави

vlajne ans

У паузама би се кад тад на кратко зачула фрула, а онда би се људи окупили око свирача Горана Петковића из Раденке код Кучева.

Можете погледати у прилогу како је Горан одржао своју генералну пробу, одвојен од оркестра под шатором у опуштеној атмосфери:

Први дан фестивала завршен је избором за мис фестивала, потом и доделом награда учесницима фестивала.

За крај, узели смо изјаву организатора Лућијана Марине:

„У својству уметничког директора Међународног фестивала фолклора Румуна Балкана ,,Joc românesc/Влашке игре“ могу само да изразим задовољство што смо као организатори и у овим тешким економским условима успели да и ове године успешно организујемо ову манифестацију. У три дана Фестивала, на три концерта и великом броју пропратних манифестација присуствовали су учесници и гости из Србије и Румуније, али и из Аустрије, Бугарске, Ирака, Италије, Немачке, Швајцарске и из Сједињених Америчких Држава… Победници Фестивала су чланови Фолклорног ансамбла из Метовнице. Жири у саставу др. Кристина Плањанин Симић, етномузиколог, Јон Кишереу из САД и Родика Кирку из Рима, Италија, доделио је Награду за најбоље представљање на Фестивалу члановима Лименог оркестра ,,Еминеску“ из Куштиља, Војводина.

Радмила Столић