Прочитај ми чланак

Из Magnum crimen-a: Како усташе схватају Бога?

0

Katolički sveštenici i ustaše

Мото: „Бог не би био богом, када/не би дао хрватском народу НДХ“ објашњава како су усташе схватале Бога. Прочитајте оптужујући цитат из Magnum crimen-a и откријте смисао везе између усташа и Римокатоличке цркве.

„Мото, /…/, ма да се чини невјеројатан, аутентичан је цитат Павелићева повјереника за Босну и Херцеговину, миљеника надбискупа Шарића, жупника Божидара Брала, фанатичког усташе, о коме је већ било довољно ријечи у претходном поглављу. Ма да би сватко тко не познаје дух усташког клерофашизма одрекао, да је такву мисао могао изрећи један свећеник, она је уистину инструктивна и илустративна не само за њеног аутора, него и за читав друштвени ред, коме је он припадао, као и за сав дух, који је прожимао усташко-клерикалну идеологију.

/…/

Учествовање католичке цркве у усташком покрету дало му је пред широким масама сигуран изглед легитимитета, који он сам, ма и уз помоћ фашизма и нацизма, никад не би освојио. Посредно и непосредно саживљавање клерикализма с усташтвом стално је, снажно је, видљиво је управо у првом плану усташког система, и његове четиригодишње страховладе. Нема сумње, да су франковлук и клерикализам родили усташтво, и да су се заједнички трудили, да га одрже на животу пуне четири године страховите окупације. У многим сазнањима о усташтву често се не може разликовати што је усташко, што је клерикално. Што је злочиначко, а што је бласфемично, што је клерофашистичко, а што је католичко. И странцу, који би се нашао у у НДХ за тих година окупације, морало је бити јасно, да се у тој НДХ није нитко, ниједна странка, ниједан друштвени ред толико ревносно и заносно залагао за усташтво као католичка црква. И то не само са својим бројним представницима, него као цјелина, управо као католичка црква.“

Аутор: Виктор Новак

 

Прво нецензурисано и целовито издање на српском језику. Први пут ћириличним писмом.

Прво нецензурисано и целовито издање на српском језику. Први пут ћириличним писмом.