Прочитај ми чланак

ИВАНА ЖИГОН ЦРНОГОРСКОМ МИНИСТРУ КУЛТУРЕ: Поносим се својим српским пореклом!

0

Ивана Жигон, глумица и уметнички руководилац Косовских божура, с достојанством се обратила министру културе Црне Горе Александру Богдановићу, који је тужио организаторе хуманитарног концерта “За наше Косово и Метохију”, одржаног у Херцег Новом.

“Управо вишегодисњи континуитет рада навијача Звезде потврђује да су овакви концерти мотивисани искључиво солидарношћу и љубављу. Са Косовским божурима смо већ четврти пут у Црној Гори у овој хуманитарној мисији, а вец 26 пута наступали смо у току више од деценије са навијачима Звезде.

Ти млади људи су својом упорношћу и помоћи манастирима и народним кухињама на Космету показали да навијачи фудбала нису како је то уобичајено гледати опседнути само фудбалом, већ имају осећај солидарности која је све више страна савременом човеку.

То је био додатни мотив да се веома радо одазивамо овим концертима. Слушати како хиљаде младих пева песме о Космету које већ 15 година проносимо са Косовским божурима у духу мира и љубави је осећај због кога је наш рад добио свој оцигледан смисао”, рекла је Ивана Жигон, па додала:

“Што се тиче мене лично поносим се својим пореклом, и не дозвољавам ниједном официјалном лицу у Црној Гори да на њу има више права него ја. Не само зато што је мој прађед Митар Мартиновић био близак рођак краља Николе, не само зато што је био премијер Црне Горе и као министар војни оснивач прве официрске школе у Црној Гори.

Поносим се и зато што су ме бака Вјера, школована при двору Јелене Савојске у Италији и моја мајка Јелена, васпитале узвишеним предањима Црне Горе, те сам нимало случајно прославила 200. рођендан Његоша као аутор првог балета на гуслама – “Његош небом осијан”.

Колико сам обавештена, официјелна Црна Гора нажалост тај јубилеј није достојно прославила. Министар културе Црне Горе требало је да дође да буде са нама на концерту у Херцег Новом и у време када савремена култура својим такозваним новим тенденцијама постаје похвала најнегативнијим појавама у друштву, подржи и награди младе људе који су културу узнели на ниво племенитости.

Препоручила бих дотичном министру да се запита шта би Његош мислио о забрани певања најлепших песама Црне Горе и Србије, шта би мислио о забрани песника и узвишене поезије, а ево сад забрани задужбинарства и солидарности… Поручујем му уздигнуте главе у име божура, у име Црногорске Метохије, у име песама краља Николе које смо с љубављу певали… Волимо те наша вечна Црна Горо!!!”, рекла је она.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!