Прочитај ми чланак

Иницијатива за оснивање фонда за суфинансирање филмова о Косову и Метохији

0

kosovozica

„Држим да су култура и сила два основна језика којима једна држава комуницира унутар себе и према споља“, изјавио је министар културе и информисања Иван Тасовац у Политици 22. септембра 2013. године.

Како је у погледу заступања интереса Републике Србије у процесима везаним за Косово и Метохију сила оправдано склоњена у други план, сматрамо да култура мора преузети иницијативу. У духу таквог става, захтевамо од Министарства културе и информисања Републике Србије да у предстојећем периоду оформи тела која ће се на бијеналном принципу бавити суфинансирањем производње дела која ће реафирмисати статус Косова и Метохије у српском државном саставу у складу са Уставом Републике Србије, тематизовати наше културно богатство, указивати на тешкоће неалбанског становништва и Српске православне цркве и других верских заједница, подржавати културу помирења која ће за резултат имати нови модел заједничког живота мултиетничке заједнице у нашој покрајини.

Знамо да тема Косова и Метохије наилази на добродошао пијетет у структурама које одлучују о културној политици и да су поједине уметничке форме попут позоришта или активности домова културе већ институционално покривене постојећим решењима. Ипак, сматрамо да се ово питање не сме препустити на милост и немилост, укусу и тренутном расположењу креатора културне политике, већ да га треба институционално решити.

gracanicapriprata

У том циљу сматрамо да је први корак оснивање Конкурса који би на бијеналном принципу бирао по један дугометражни филм (играни, документарни или анимирани) са гореописаном темом и циљевима и суфинансирао га. Самом Министарству културе и медија препуштамо осмишљавање модуса у коме би се овај Конкурс одржавао, да ли би био остварен у оквиру самог Министарства или Филмског центра Србије као кровне институције за наш филм итд.

Филм је од нашег Министарства културе и информисања већ препознат као значајан медиј који има велике уметничке могућности, друштвени утицај и потенцијал да нас представи у свету. Отуд сматрамо да је управо ова – продукционо врло сложена, али и изузетно комуникативна – форма прави први корак у афирмацији нашег гледишта у Србији и у иностранству.

Емир Кустурица

Драган Бјелогрлић

Димитрије Војнов

Данило Бећковић

Балша Ђого

Милан Пузић

Ђорђе Бајић

Зоран Јанковић

Игор Турчиновић

Слободан Ћустић

Огњен Јанковић

Павле Ћосић

Марко Паљић

Владимир Петровић

Младен Ђорђевић

Дуња Кустурица

Урош Стојановић

Момчило Мрдаковић

Горан Радовановић

Небојша Радосављевић

Младен Матичевић

Фети Даутовић

Александар Протић

Жарко Драгојевић

Игор Станковић

Душан Ивановић

Владимир Кецмановић

Ђорђе Милосављевић

Гордан Матић

Мирослав Лекић

Милош Шкундрић

Душан Милић

Милорад Милинковић

Александар Јанковић

Милош Аврамовић

Иван Андријанић

(Нови стандард)