Прочитај ми чланак

Инцидент у Невесињу: Глумци тражили да се скине натпис „Митровданске битке“

0

У Невесињу је на свечан начин прослављен Митровдан - Дан општине Невесиње и слава борачке организације Републике Српске, али прослава је прошла у сенци скандала са двојицом београдских глумаца - Војином Ћетковићем и Дејаном Луткићем, пише Топ Портал.

Како пише овај портал, тема прославе било је сећање на „славне митровданске битке из 1992. и 1994. године“, а дводневна свечаност завршена је свечаном академијом која је организована и поводом обиљежавања 800. годишњице од спомињања Невесиња, као и 800. годишњицу Епархије захумско – херцеговачке и приморске.

Foto: Youtube printscreen/RTS Balkanskom ulicom – Zvanični kanal

У програму академије, чији режисер је био Александар Пејаковић из Бање Луке, требало је да наступе познати београдски глумци Војин Ћетковић и Дејан Луткић који су непосредно пред одржавање свечане академије „направили скандал“, пише Топ Портал, сазнајући то од организатора.

Ћетковић и Луткић су, како тврде организатори, тражили да се са бине скине велики натпис “Митровданске битке 1992. и 1994. године на Невесињском ратишту“ уз који је стајао грб Републике Српске, као и натпис Влада Републике Српске – Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова.

Организатори академије, Општина Невесиње и Одбор Владе за његовање традиције ослободилачких ратова, односно Министарство за борачка питања Републике Српске, одбили су да скину пано и упознали режисера академије и глумце да не долази у обзир уклањање, нити померање наведеног паноа у страну.

Након тога су глумци напустили Невесиње, те организаторе оставили у незгодној ситуацији, јер се све одиграло непосредно пред почетак свечане академије која је требала имати директни телевизијски пренос на Радио телевизији Републике Српске.

На академији је Луткић требао водити програм, а Ћетковић наступити у перформансу заједно са средњошколцима из Невесиња.

Академија је одржана са десетак минута закашњења. На академији су говорили начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић, владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, министар рада и борачко инвалидске зашите Душко Милуновић и предсједник Српске академије наука и умјетности Владимир Костић.

Програм је водио Драган Граховац, а наступио је хор “Свети Василије Острошки и Тврдошки“ из Требиња, те ученици Средњошколског центра “Алекса Шантић“ из Невесиња.

Ћетковић је на свечаној академији требао добити повељу којом би постао кум ове општине, али су из Општине Невесиње потврдили да се то није догодило.

“Не само да није добио повељу, већ никад више неће бити позван у Невесиње“, изјавио је кратко начелник Миленко Авдаловић.

Многи медији у Србији су објавили да је Ћетковић добио повељу и објавили и фотографију повеље.

“У образложењу које је потписао начелник општине, Миленко Авдаловић, а благословио Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски господин Димитрије, наводи се да Војин Ћетковић радо долази у Невесиње и, чувајући успомену на свог пријатеља, класића и кума, Небојшу Глоговца, који је безбрижне дане детињства провео у Невесињу, прославља и херцеговачки крај“, навели су поједини медији. Чак су објавили да је је после свечане академије кумство прослављено уз пригодно дружење и домаћу ракију кумовачу, коју су Војину Ћетковићу поклонили представници Борачке организације Невесиње – што наравно није ни близу истине.