Прочитај ми чланак

Холивуд опомиње српске „пирате”

0

igra-prestola

(Политика)

Од 2006. године поднете су пријаве против 354 особе због кршења ауторских права на интернету, а 180 кривичних поступака је завршено осуђујућим пресудама

Случај двоје Американаца који морају много да плате због нелегалног скидања музике требало је да послужи као упозорење осталим интернет-пиратима, барем у САД, али није. Прва епизода треће сезоне ТВ серије „Игра престола” скинута је за два дана милион пута, оборивши историјски рекорд – 163.088 људи је истовремено делило један „торент”. Међу њима је највише Американаца и Аустралијанца, објавио је сајт „Торент фрик”.

Срба нема на списку првих 10 најчешћих „пирата”, али подаци говоре да волимо бесплатне филмове и музику. Само „Еунет” дневно добије више од 10 пријава на рачун корисника који скидају материјал заштићен ауторским правима. За последњих седам година због овог кривичног дела су МУП-у Србије поднете 354 пријаве, а 180 поступака је завршено осуђујућим пресудама.

На једном од најпопуларнијих сајтова за претрагу пиратске базе, где се осим светских хитова могу наћи и „Монтевидео, бог те видео”, „Парада” и комплетна дискографија „Рибље чорбе”, пише да скидање материјала заштићеног ауторским правима није легално: „Будете опрезни или се суочите са последицама”.

Последице су осетили Џејми Томас Расет и Џоел Тененбаум из САД. Они после свих жалби ипак морају да плате 222.000, односно 675.000 долара великим компанијама које су истрајале у случају на суду. У Француској је Саркози донео веома строг закон који предвиђа новчане казне и укидање интернета прекршиоцима, али до сада је само једна особа кажњена са 150 евра.

У Србији су казне углавном условне, а закон се, по мишљењу оснивача Пиратске партије Александра Благојевића, примењује селективно.

– Када неко активно дели филм који је финансиран новцем државе њих посебно хапсе. Ивану Јелићу су због постављања филма „Турнеја” 2008. упали у стан, нарушили му приватност и интегритет. Био је на условној шест месеци. Сличну судбину је доживео Горан Чујак због „Монтевидеа”.

У тужилаштву за високотехнолошки криминал наводе да су у случају „Монтевидеа” реаговали са по две пријаве. По првој је окривљеном изречена казна од седам месеци затвора условно, а по другој, пошто је лице било држављанин БиХ, поступак је уступљен органима суседа.

Број поднетих кривичних пријава од 2009. опада због постојања великог броја порталахостованих (удомљених на серверима) у страним земљама који функционишу као „peertopeer” мреже. Највећи проблем у борби против интернет-пиратерије јесте то што сајбер-криминал не познаје границе. За откривање извршилаца често је потребно покретање поступака међународне правне помоћи, а то је дуготрајан процес са неизвесним исходом, истичу у тужилаштву.

Тога су свесни и филмски дистрибутери које интернет-пиратерија и те како погађа.

– За сајтове који се баве популаризацијом пиратерије, а нису хостовани у Србији држава не може ништа да предузме. Пре неколико година смо пријавили један такав домаћи сајт. Сада се више бавимо популаризацијом биоскопа који је посебан вид уживања у филму. Лакше нам је с појавом нових биоскопа, јер нуде садржаје попут 3Д који нису доступни за пиратске копије – каже Данијела Милошевић из дистрибутерске куће „Тарамаунт филм”.

Пошто скидање путем „торента” омогућава сваком да види ИП адресе свих осталих који истовремено преузимају садржај, власницима ауторских права није тешко да открију ко их поткрада.

Велики холивудски студији и други носиоци права у сталној су преписци са домаћим провајдерима.

„Обавештавају нас да је дошло до кршења ауторских права са молбом да се прекине са недозвољеним радњама и обрише спорни фајл са рачунара.Прошлог месеца нам је стигло око350 обавештења. Ми кориснику проследимо информацију, а њему стављамо на вољу да ли ће обавештење да игнорише или ће престати са недозвољеним радњама. У обавези смо да чувамо задржане податке о логовима корисника 12 месеци и да те податке уступимо само овлашћеним лицима са судским налогом, а у складу са чланом 128. Закона о електронским комуникацијама. Податке о личности не откривамо никоме осим надлежним државним органима Републике Србије”, кажу у „Еунету”, одбацујући оптужбе Пиратског покрета да неовлашћено задиру у комуникације корисника.

——————————————————————-

Криза или непостојање свести

У „Интермедија нетворку”, продуцентској кући која је реализовала филм и серију „Монтевидео”, кажу да се против пиратерије може изборити, али треба бити упоран и стално будан. Док је филм био у биоскопима покренули су и едукативну кампању, јер људи који се баве пиратеријом немају свест о томе шта су ауторска права, каже Невена Повреновић из ове компаније.

А „пирати” се правдају општом кризом.

– Немаштина је. Не исплати се давати новац за биоскопске карте. Због помањкања општих идеја у музичкој и филмској индустрији последњих 20 година све се своди на римејк већ познатих филмова који су зарадили доста – каже Београђанин З. Ј., који је све најновије филмове одгледао неколико месеци пре домаће премијере, а нови албум  Дејвида Боувија одслушао истог дана када је изашло.

Продуцент „Игре престола”, ХБО, саопштио је да се не плаши пиратерије и да је велико интересовање „пирата” комплимент. Глумац Николај Костер Валдоу сматра међутим да је реч о „чистој крађи”, док извесни Стефан пише у коментару на једном домаћем сајту да се већ „одужио продуцентима и глумцима”:

„Да не беше те пиратерије не бих ни сазнао за Мартина и прочитао његове књиге, потом постао фанатик серијала и на крају купио блу-реј издања ове серије.”

—————————————————————————— 

Најпиратизованији филмови у свету

(у првој недељи априла)

1. „Ђангова освета”

2. „Хобит: неочекивано путовање”

3. „Џи Ај Џо: освета”

4. „Оз – велики и моћни”

5. „Крађа идентитета”

Извор: torrentfreak.com