Прочитај ми чланак

Хандке открио истину о пасошу СРЈ и држављанству

0

Аустријски нобеловац о новим нападима и покушајима омаловажавања

НЕМАМ југословенско држављанство, само сам добио пасош да бих путовао!

Тим речима одговорио је, ексклузивно за „Новости“, нобеловац Петер Хандке на писање онлајн ревије „Интерцепт“ на енглеском и португалском језику, у којем се истиче да је Хандке 15. јуна 1999. године добио пасош СРЈ, што се наводи као „нови доказ лојалности“ тадашњем режиму Слободана Милошевића.

Истовремено су се у медијима појавили наводи да би Хандке тиме могао да изгуби аустријско држављанство.

– Ко то каже?! – упитао је Хандке, изнервиран најновијим узнемиравањима у тренутку док пише говор за уручивање Нобелове награде 10. децембра у Стокхолму.

„Интерцепт“ између осталог наводи да је Хандке југословенски пасош добио у Амбасади СРЈ у Бечу, као и да није могуће из доступних страница Хандкеовог пасоша да се утврди да ли је такође узео југословенско држављанство заједно уз своје аустријско, али да у пасошу у рубрици националности стоји „Југословен“.

Сајт, који је познат по објављивању Сноуденових открића, пише и да добијање пасоша Југославије, као и било које друге земље, није једноставан процес. Истиче се да су само југословенски држављани могли да га добију, осим дипломатског, што са Хандеком није био случај. Али, такође се наглашава да је у то време хиперинфлације и санкција режим могао лако да заобиђе закон и додели му пасош без држављанства.

„Интерцепт“ наводи и речи некадашњег портпарола Салцбуршког музичког фестивала Ханса Видриха, од кога је Хандке изнајмљивао кућу и коме је дао бројне предмете, и који се једном распитивао код Хандкеа зашто је узео југословенски пасош. Писац је, како се истиче, рекао да је пасош тражио да као странац не би плаћао скупље хотеле током својих боравака у Србији. „Интерцепт“, међутим, пише да за странце нису постојале више цене хотелског смештаја.

Истраживачки сајт подсећа и да је Хандке својевремено истицао да је „његово место у Србији док НАТО криминалци бомбардују“, а у вези с његовим пореклом, наводи се и да му је мајка била Словенка.

Наглашава се и да се за постојање пасоша сазнало када је Аустријска национална библиотека 2015. године комплетирала архиву са текстовима и фотографијама у вези с Хандкеовим животом. Међу 16 сличица биле су и две са његовим југословенским пасошем, из Видрихове колекције. „Интерцепт“ пише да су оне у међувремену склоњене.

Агенција Тањуг је навела да је Министарство унутрашњих послова Аустрије, према писању бечког дневника „Естерајх“, пошто су се појавиле информације да је Хандке 1999. године добио југословенски пасош, покренуло проверу овог случаја.

НАГРАДА НИЈЕ СПОРНА

Ова нова афера је наставак напада на Хандкеа због његовог личног опредељења, у тренутку када му је додељена Нобелова награда за књижевност. У сваком случају, то не доводи у питање награду коју треба да прими 10. децембра. Ни Аустрија се, у сваком случају, неће због тога одрећи свог нобеловца

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!