Прочитај ми чланак

ГРУЖАНСКИ МОМЦИ И ДЕВОЈКЕ заиграли на Краљевом тргу

0

Трећу годину за редом , чланови културно-уметничког друштва „Гружа“ наступили су на летњој позорници Краљевог трга на Златибору.

КУД „Гружа“ је на Златибору приказао обичаје посела из гружанског краја,традиционалне здравице, успаванке, игру и песму старих и младих.У склопу наступа представили су се и етно солисти од шест до 16. година а капела певањем. Најмлађи ансамбл извео је кореографију дечије игре Груже уз песму и игре Лесковца и Кобиснице.


На пуном Краљевом тргу више од сат ипо времена ширила се песма и игра, а посетиоци “златне планине” су уживали у српском традиционалном колу а посебно је било занимљиво страним туристима који су по први пут имали прилику да виде и упознају се са српском народном традицијом.

Друштво КУД „Гружа“ је оснивач међународног фолклорног фестивала „Разиграна Гружа“,који окупља играче,певаче,инструменталисте из Србије али и из иностранства. Фестивал је посвећен детету и увек се одржава у првој недељи октобра,у време светске Дечије недеље.Фолкорни фестивал је у последње две године прерастао у дводневни и по концепцији, првог дана учесници су фолклорни ансамбли млађег узраста,а другог дана старијег ,омладинског и ветерана.У оквиру фестивала своје учешће узимају и инструменталисти,етно певачи и певачке групе,као и Музичка школа „Др.Милоје Милојевић“,издвојено одељење у Гружи.Својим квалитетом овај фестивал је обезбедио место у годишњој понуди манифестација Туристичке организације Србије,а највишег је ранга у општини Кнић.Последњих година на позорници дома културе у Гружи учествује око 500 извођача.

Циљ фестивала је очување народне традиције,упознавање обичаја Срба ,националних мањина које живе у Србији,али и традицији других народа, усмеравање младих у здрав живот без порока које доноси ново савремено доба,као и ширења пријатељства и развијања и подизања свести за
толеранцију.

КУД „Гружа“ је учествовао и на многим манифестацијама , фестивалима, такмичењима у земљи и иностранству и тв емисијама .

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!